S kakvim pogurancem u izbore ulaze Bajs, Marušić, Dragašević, Frčo…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još koji sat i izborna će povjerenstva zaključati ulazna vrata i zaključiti kandidacijske liste za predstojeće lokalne izbore. Provjerit će imena kandidata i potpise za buduće županice, župane, gradonačelnike, načelnike… pa objaviti službene liste, poslati ih u tiskaru da bi nas 16. svibnja dočekali glasački listići na našim izbornim mjestima.

Instrument potpisa kandidatima za čelna mjesta u općinama, gradovima i županijama uveden je kako bi se eliminirali raznorazni egzibicionisti, tipovi željni samopromocije, samoljubivi likovi koji svaku prigodu koriste za sprdačinu, a izborni proces i kampanja im pruža rijetku priliku za javne izljeve svakojakog sadržaja. Devedesetih je jedan kolega novinar odlučio izaći na izbore u svom dalmatinskom gradiću s programom više lijevim od tadašnjih komunista i dobilo samo sedam glasova. S obzirom da je imao najmanje devet članova familije s pravom glasa, bio je predmet sprdnje godinama jer „ni obitelj ne glasuje za njega“.

Potpisi potpore su prikupljeni i predani. Bjelovarski gradski HDZ odlučio se za taktiku predati potpise prvi i tako pokazati konkurenciji što je u stanju učiniti velika stranka. Drugi, poput Marka Marušića i županijskog HDZ-a, išli su prikupiti više potpisa od protukandidata i tako opet pokazati kako su velika i moćna snaga.

Neki su se mučili, neki bez baze, volontera i stvarne potpore tražili su pomoć „velikih“ koji su taj posao obavili umjesto njih.

Najviše je potpisa predao Marušić ispred HDZ-a, više od 5000 što je dvije tisuće više nego prije četiri godine. I Dario Hrebak ispred HSLS-a predao je 3000 potpisa skupljenih i bez posebnog štanda, tisuću više nego za prošle izbore.

Nova stranka, Domovinski pokret, odnosno Dubravka Dragašević donijela je više od 3200 potpisa za svoju kandidaturu, a Sandra Frčo za SDP nešto više od 2000 imena.

Aktualni župan Damir Bajs ima „samo“ 3700 autograma za nastavak svoje vladavine što ne mora značiti ništa, ali je ipak bitno manje od glavnog protukandidata Marušića.

U svom obraćanju nije najavio nikakvu promjenu: „Tražim povjerenje građana temeljem rezultata koje imam. Neki bi se učili na mjestu župana ili slušali svoje stranačke šefove, međutim ako ponovno budem izabran, to se neće dogoditi, jer ću županiju voditi na način kao i do sada.“ Dakle, zadovoljan je pozicijom županije među nerazvijenima, ismijava neiskustvo protukandidata, ističe kako je sam sebi šef i da ništa ne treba mijenjati.

Svi protukandidati traže žurne i temeljite promjene kako bi BBŽ uhvatila korak s ostatkom Hrvatske. 16. svibnja jedan je rijetkih datuma kad građani o nečemu odlučuju. Bit će zanimljivo vidjeti koji će smjer odabrati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!