Kandidata k’o u priči, raspored i imena na nekim listama pravo su iznenađenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Najduži izbornih listić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16. svibnja dobit će Bjelovarčani. Na njemu će se naći čak šest imena onih koji se u iduće četiri godine vide u fotelji gradonačelnika. To su Zoran Bišćan (HDZ), Antoneta Đokić (SDP), Danijela Hajdinjak Prihić (Centar), Dario Hrebak (HSLS), Tomislav Kozina (MOST) i Dražen Medved (DP). U lov na mjesta u Gradskom vijeću pak idu predstavnici čak osam političkih opcija – uz stranke kandidata za gradonačelnika, popis su nadopunili članovi Demokratskog HSS-a i koalicije sastavljene od čak deset stranaka koju predvodi ona aktualnog bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa. Iako se još do jučer nagađalo kako bi i Bajs mogao istaknuti svog kandidata za gradonačelničku fotelju, to se ipak nije dogodilo jer među silnim strankama u njegovoj koaliciji zainteresiranih za to – nije bilo. Inače, na listi poduže koalicije našla su se imena manje-više poznata s prijašnjih izbora, i iz prošlog sastava Gradskog vijeća i Županijske skupštine, poput Bajsovih Željka Pauna, Sabine Oltre Botinčan, Matije Jasenka, ili HNS-ove Jasne Višnjević koja je na prošlim izborima bila na zasebnoj listi Davorina Posavca, poznatijoj kao „druga Bajsova lista za Vijeće“. Ipak, većina dosadašnjih Bajsovih gradskih vijećnika platila je ceh „velike koalicije“ pa se većina, izuzev Oltre Botinčan koja je druga, zbog kandidata iz drugih stranaka, našla na pozicijama koje im ne garantiraju ulazak u Vijeće. Zanimljivo je da na listi nema najaktivnijeg Bajsovog zastupnika u prošlom sazivu Gradskog vijeća, Željka Pavlekovića, koji je prebačen na listu za Županijsku skupštinu, ali tek na 15. mjesto.

Denis Hladiš

Neka imena iznenadila su pak na HSLS-ovoj listi. Toj su se stranci na izborima odlučili priključiti pojedinci koji su na prošle izbore izašli na samostalnoj listi Akcije bjelovarsko-bilogorske, poput Denisa Hladiša, Jasne Grgić Škaurin i Zdenke Henc. Iako je formalna koalicija s ABB-om izbjegnuta, HSLS je na taj način očito želio pridobiti koji glas i izvan svog primarnog bazena birača. Svojevrsno iznenađenje na HSLS-ovoj listi je i Igor Crnomarić, koji se prije godinu i pol povukao iz Gradskog vijeća nakon što je otkriveno da je skrivio prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju. Kao istaknuti bjelovarski branitelj, Crnomarić bi ipak HSLS-u mogao donijeti koji glas iz te skupine birača, no s obzirom da je na listi deseti, teško da će ući u Vijeće.

I dok je na nekim listama iznenađenje pojava određenih imena, na nekim drugima iznenađuje izostanak političkih veterana. Slučaj je to s SDP-om na čijoj listi nema dosadašnjeg Gradskog vijećnika, dugogodišnjeg člana stranke, Nenada Nekvapila. S obzirom na stalna previranja u toj stranci, teško je reći je li Nekvapil izostavljen zbog činjenice da je nedavno protiv njega potvrđena optužnica zbog navodnih malverzacija u lovištima Hrvatskih šuma gdje je zasposlen, ili je razlog jednostavno neslaganje sa stranačkim kolegama. On sam to nije želio komentirati. Sa SDP-ove liste izostala je i Vanja Posavac, donedavna predsjednica gradske organizacije, koja je u dva navrata bez uspjeha pokušavala postati gradonačelnicom, a međuvremenu se skrasila u Županiji, na mjestu pročelnice za obrazovanje.

Kad je riječ o zastupljenosti muškaraca i žena na listama, valja istaknuti kako su ovoga puta svi pazili da niti jedan spol ne bude podzastupljen. No, na većini lista prednjače muškarci, a iznimka je jedino lista Centra na kojoj je 12 žena i devet muškaraca. Obrnut je omjer na listama Damira Bajsa i HDZ-a, s tim da je prva žena na HDZ-ovoj listi stavljena tek na – osmo mjesto.

Zanimljivo je da je ukupna izborna lista za Gradsko vijeće trebala biti još i duža, no kandidatura je za dlaku izmakla bivšem HNS-ovom veteranu Matku Miličiću. On je sa svojom listom u gradsko izborno povjerenstvo stigao u četvrtak malo prije ponoći, no do isteka roka za predaju kandidature nije stigao popisati sve kandidate sa svoje liste.

-Stigao sam do šestog imena na popisu kad mi je vrijeme isteklo. To je bilo vrlo stresno, čitav dan sam skupljao očitovanja i drugu potrebnu papirologiju, a u povjerenstvu me i sutkinja stalno požurivala i na kraju nisam stigao – kazao nam je Miličić, koji nije želio otkriti tko se trebao naći na njegovoj listi, kazavši tek kako je riječ o običnim građanima koji žele promjene na bolje za Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!