Novaković: Operacija Bljesak planirana je u Bjelovaru i vodilo ju je naše zapovjedništvo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodu obljetnice operacije “Bljesak”, kao jedan od sudionika sa potpunim uvidom, uz čestitke braniteljima-sudionicima moram reći jedinu istinu, poručio je na svom Facebook profilu Dragutin Novaković, član Zapovjedništva Zbornog područja Bjelovar.

“Bljesak” je planiran u našem Zapovjedništvu tijekom zime 1993/94., pod vodstvom zapovjednika ZZP, brigadira Josipa Tomšića. Korekcije plana privedene su krajem 1994. godine pod vodstvom, tada brigadira Luke Đanka, novog zapovjednika ZZP Bjelovar. Operaciju je u potpunosti trebalo voditi Zborno područje Bjelovar, a sudjelovati postrojbe iz njegovog sastava uz neke pridodate gardijske sa područja ZZP Zagreb, Osijek i specijalne postrojbe MUP-a RH.

Tada se, krajem zime 1994/95., u našem zapovjedništvu pojavljuje general Mareković s nakanom da on, a ne Zapovjednik ZZP Bjelovar, Luka Đanko zapovijeda predstojećom operacijom. Suprotstavili smo se tome i djelomično spasili stvar, izborivši se da se Marekoviću prepusti zapovijedanje pravcem Novska-Jasenovac, uz zadržavanje zapovijedanja generala Luke Đanko ostalim pravcima djelovanja. Za koordiniranje svih pravaca djelovanja zadužen je general Petar Stipetić, koji je bio tijekom Operacije zajedno sa pripadnicima našeg Zapovjedništva.

Novaković piše kako su se „nakon uspješno okončane operacije, od strane političkih centara moći, mediji usmjeravani da umanje važnost Zbornog područja Bjelovar i njegovog zapovjednika Luke Đanka i da favoriziraju ‘političke miljenike’. Uspjeli su stvoriti konfuznu sliku u javnosti o tijeku Operacije, sudjelovanju i doprinosu pojedinih postrojbi i zapovjednika njenoj uspješnosti. Ta slika u javnosti nažalost, opstaje i danas. Dakle poštovani suborci iz Bjelovara, Varaždina, Čakovca, Daruvara, Pakraca, Koprivnice, Grubišnog Polja, Nove Gradiške, Novske, Virovitice… i oni koje sam ovdje propustio spomenuti, još jednom čestitam nam! Istina je samo jedna, a neki koji misle drukčije moraju se pomiriti sa tim!, zaključuje Novaković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!