Na svečanost u čast Zrinskom i Frankopanu stigle povijesne postrojbe iz cijele središnje Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZRINSKI TOPOLOVAC – U Zrinskom Topolovcu održala se obljetnica 350. godišnjice pogibije velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Pogubiti ih je dao hrvatsko-ugarski kralj i rimsko-njemački car Leopold I. doznavši za urotu kojom su utjecajni hrvatski velikaši željeli obraniti zemlju od apsolutističke vladavine bečkoga dvora. Prije smrti Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan lišeni su plemstva, a njihova su imanja zaplijenjena.

Obilježavanju obljetnice u Zrinskom Topolovcu prisustvovali su Bjelovarski graničari Husari, ali i Povijesne postrojbe iz Ivanić Grada, Križevaca, Karlovca, Vrbovca i Čakovca. U sklopu obilježavanja tog važnog dana za općinu, u Zrinskom Topolovcu otvorena je poučna staza – projektu koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda u vrijednosti nešto većoj od 436 tisuća kuna. Osim toga, održana je svečana ceremonija na Zrinskom brijegu, polaganje vijenaca, blagoslov konja te kulturno-umjetnički program.

Uz načelnicu Zrinskog Topolovca Jasnu Mikles Horvat, obilježavanju obljetnice nazočili su i kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana BBŽ Marko Marušić, kandidatkinja za njegovu zamjenicu Marija Jungić, predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ Miro Totgergeli, načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan i drugi uzvanici.

(FOTO: FB Marija Jungić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!