Za isti pregled se u jednoj bolnici čeka dva, a u drugoj 870 dana!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pandemija je zdravstveni sustav stavila na dodatan test jer dok se s jedne strane nosi s otežanim epidemiološkim uvjetima i ponekad je napregnut do krajnjih granica, s druge se mora zaštititi redovno funkcioniranje jer iako se o njemu najviše priča, covid nije jedina bolest i jedini razlog zbog kojeg građani trebaju liječnika. Kako bi se zaštitio sustav, u vrijeme potpunog zatvaranja bolnice su više-manje primale samo hitne slučajeve, ali unatoč strahu da će doći do drastičnog rasta listi čekanja može se čuti kako su one narasle tek neznatno ili su ostale iste ili se čak i smanjile. Razlog je što dio pacijenata upravo iz straha od korone ne odlazi liječniku, uopće se ne naručuje ili zakazane preglede otkazuje. Provjerili smo kakvo je stanje u Općoj bolnici Bjelovar. Ravnatelj Ali Allouch kaže da usporedbom stanja na listama čekanja prije i za vrijeme pandemije, bjelovarska bolnica ne odstupa od stanja u ostalim ustanovama u smislu drastičnih promjena povećanja ili smanjenja. Ipak, promjena je, iako ne drastičnih, bilo.

Ravnatelj bjelovarske bolnice dr. Ali Allouch

-Zasigurno postoji utjecaj posljedica pandemije i na ovaj segment kad uzmemo u obzir da su se i liječnici nalazili u izolaciji/samoizolaciji, pacijenti otkazivali preglede ili uopće nisu došli bez ikakve obavijesti iz istih razloga, pridržavanje obvezatnih epidemioloških mjera tijekom dijagnostičkih pregleda/zahvata koje povećavaju vremenski razmak između dva dijagnostička pregleda – navodi Allouch.

Iz bolnice ističu da su i za vrijeme pandemije svi hitni, neodgodivi i onkološki slučajevi obrađeni bez odgode. Dio pretraga je ipak platio ceh ili kako navode u Općoj bolnici Bjelovar došlo je do blagog povećanja kod ultrazvuka srca, ergometrije i pojedinih ultrazvučnih pregleda. Provjerili smo stoga koliko se općenito na neke pretrage čeka. Za spomenutu ergometriju se prema podacima s Nacionalne liste čekanja u Općoj bolnici Bjelovar čeka 134 dana. Usporedbe radi, za taj ćete pregled u bolnici u Virovitici na red doći za 33 dana, u pakračkoj za dva dok u bolnici u Koprivnici čekanja nema. Još je gore stanje za prvi kardiološki pregled na koji se u Pakracu također čeka svega dva dana. U bolnici u Koprivnici ćete na red doći za 110 dana, u onoj virovitičkoj za 355, a u bjelovarskoj za nevjerojatnih 870! Da, dobro ste pročitali i ne, nismo se zabunili – 870. Želite li da vas kardiolog pregleda u Općoj bolnici Bjelovar prvi slobodan termin je 15.rujna 2023.! Za utjehu možda ostaje da se za dio pretraga u bjelovarskoj bolnici čeka kraće nego drugdje – primjerice, za prvi oftalmološki pregled devet dana, a u Pakracu 64. Za prvi slobodan termin fizikalne medicine i rehabilitacije u Općoj bolnici Bjelovar ćete čekati 21 dan, u onoj koprivničkoj 49, Daruvarskim toplicama 43, a lipičkim 107. Ipak, stanje s listama čekanja bi se uskoro trebalo promijeniti na bolje, kažu u bjelovarskoj bolnici.

-Uspostavljanje redovnog ritma i nadoknadu zaostataka vidimo u skorašnje vrijeme, između ostaloga i povratkom naših liječnika specijalizanata sa specijalističkog usavršavanja na rad u matičnu ustanovu. Naravno da će i predstojeća epidemiološka situacija imati stanoviti utjecaj na temu, no vjerujem da ćemo dosadašnjim  iskustvom u ovim sasvim novim i do sada nepoznatim okolnostima i to premostiti na primjeren i zadovoljavajući način – poručuje ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!