Kandidat Damir Bajs uplašio se i nije došao na sučeljavanje s protukandidatima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još od prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. predizborna sučeljavanja dio su demokratskog standarda koji mora zadovoljiti svaki kandidat želi li se ozbiljno natjecati.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati političari koji su se bojali nadmetanja s konkurentima, bježali od njih i smišljali razne šuplje priče i izgovore o razlozima njihovog izbjegavanja.

Na lokalnoj razini najvećim kukavicom s vremenom se pokazao pokojni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, a na nacionalnoj Tomislav Karamarko.

U našoj županiji predizborna sučeljavanja također su postala standard. Posljednja dva izborna ciklusa njihovo održavanje nitko nikada nije dovodio pod upitnik, pa se podrazumijevalo da će se svi odazvati i ovaj put.

Međutim, od danas se društvu nedostojnih pridružio Damir Bajs. Njegov izostanak s prvog predizbornog sučeljavanja na Alfa radiju, najvećem i najslušanijem radiju u BBŽ i Klikni.hr, portalu središnje Hrvatske, izazvao je pravi šok kod ostala četiri kandidata. Slično će vjerojatno reagirati i velika većina birača. Jer ako netko traži povjerenje građana, mora biti spreman svoj program, svoju viziju, svoje ideje i stavove sučeliti s ostalim kandidatima.

Poglavito na to treba biti spreman onaj tko brani svoj mandat. Zašto? Onaj tko brani svoj mandat ima prednost nad ostalima jer bi po logici stvari trebao bolje poznavati stanje u gradu ili županiji, nego takozvani izazivači.

Dva dana ranije, Dario Hrebak hrabro je izašao na megdan s petero svojih protukandidata i pokazao kako se poštuju demokratski standardi.

Međutim, umjesto da izađe na sučeljavanje i iznese svoje rezultate i program za novi mandat, Damir Bajs, koji iza sebe ima četiri mandata, sakrio se u mišju rupu, pobjegao od pitanja i javnosti. Odbio je dijalog valjda jer je naviknut voditi samo monologe pred biranim društvom punim strahopoštovanja.

Njegovih četvero protukandidata s pravom su tijekom rasprave kritizirali takav njegov postupak. Jedan od njih čak je cinično upitao znači li to da Bajs odustaje od kandidature.

Unatoč kukavičluku Damira Bajsa, sučeljavanje je bilo puno sadržajnih polemika, suprotstavljenih stavova, ali u odličnoj, civiliziranoj raspravi birači su mogli čuti kako ostali kandidati vide županiju sutra, bez Damira Bajsa.

Pratitelji našeg portala sutra u 18 sati moći će vidjeti cijelo sučeljavanje, a dijelove i ranije kroz izabrane priloge.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!