Bajs: Nisam dignuo ni kune kredita, za 200 milijuna kuna za bolnicu zadužio se ravnatelj Ali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon prvog „krnjeg“ sučeljavanja kandidata za župana Bjelovarsko-bilogorske županije koje su organizirali Alfa radio i Kikni.hr, a na kojem se bez obrazloženja ili isprike nije pojavio trenutačni župan Damir Bajs, svi su se kandidati okupili u studiju lokalnog bjelovarskog radija, jedino je iz samoizolacije telefonom sudjelovao DB. Podsjetimo, abecednim redom kandidati su Ivan Beljan (Demokratski HSS), Dubravka Dragašević (Domovinski pokret), Sandra Frčo (SDP) i Marko Marušić (HDZ-HSLS).

Uz ista pravila kao i kod nas i gotovo identična pitanja, kandidati za župana napokon su imali priliku propitivati župana Bajsa, demantirati njegove tvrdnje i replicirati mu.

Središnja tema bila je gradnja nove zgrade bolnice. O potrebi da Bjelovar i županija dobiju novu bolnicu nema prijepora, ali kad se radi o načinu na koji je to aktualni župan učinio, pljuštale su primjedbe. Za Beljana je sporna cijena kvadrata od preko 2000 eura te zaduživanje svakog stanovnika dvostruko više nego je to učinio pokojni Bandić u Zagrebu. Pita zašto nije poništen natječaj ako je ponuda bila viša čak 107 milijuna kuna od projektirane, a sumnja i u postupak dizanja prvog kredita koji zbog nepovoljne kamate županiju stoji 100.000 eura godišnje više nego je trebalo vratiti. Dubravka Dragašević također sumnja u transparentnost cijelog projekta i čeka izvješće USKOK-a o mogućim kriminalnim djelima, dok Sandra Frčo naglašava kako se radi o nadstranačkom projektu kojem svi trebaju dati potporu.

Marušić ne dvoji važnost nove bolnice, ali u vođenju projekta vidi nesposobnost Bajsa da osigura financiranje europskim i državnim novcem, već je sve svalio na leđa stanovnika županije. Jedan od razloga vidi u lošim ili nikakvim odnosima sa središnjom vlasti što je ilustrirao izjavom ministra gospodarstva Ćorića koji je rekao da je Bajs jedini župan koji ga nikad nije nazvao.

Bajs ustraje da je postojeći model jedini moguć prozivajući premijera i predsjednika Sabora da županiji vrate barem dio PDV-a koji se mora platiti. Sve je iznenadio izjavom da županija nije podignula ni kune kredita za njegovih posljednjih osam godina kako je župan, već je odgovornost za spornih 200 milijuna kuna dignutih za bolnicu prebacio na ravnatelja bolnice. Voditeljica je cijelu emisiju muku mučila kako prekinuti Bajsa u kršenju vremenskih okvira jer župan nije naviknuo na polemike ovakvog tipa.

Opći je dojam da su „snage za promjene“ ostavile puno bolji dojam od trenutačnog župana nenaviknutog na neugodna pitanja. Primjerice, dok se Bajs hvalio uspjesima županije jer „zna što radi“, poklopili su ga svi kandidati redom, Dragaševićka pitanjem tko će u obnovljene škole kad cijele obitelji iseljavaju, Beljan o nemaru u održavanju županijskih cesta, a Marušić je „općem napretku“ suprotstavio porazne podatke po kojima je BBŽ na dnu po svim ključnim gospodarskim parametrima. SDP-ovka Frčo je bila nekako najmanje raspoložena za diskusiju iako je jasno dala do znanja da je vrijeme za promjenu.

Pokušamo li se igrati nastavnika, Bajs se jedva provukao s dvojkom, Beljanu i Dragaševićki dali bismo 3,5, Sandri trojku, a Marušiću vrlo dobar.

Snimku sučeljavanja možete poslušati OVDJE.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!