Bajsovi donatori najizdašniji, najviše do sada potrošio Hrebak. No, jedna protukandidatkinja mu puše za vrat!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sedam dana uoči lokalnih izbora većina sudionika predala je Državnom izbornom povjerenstvu financijska izvješća o dosadašnjem financiranju izborne promidžbe. Kako je izvijestio DIP, od ukupno 4. 336 izbornih sudionika u Hrvatskoj, samo 151 nije do ponoći 8. svibnja dostavio izvješća o izbornim troškovima, donacijama i popustu ostvarenom za medijsko oglašavanje.

Revni su bili kandidatkinje i kandidati za županicu odnosno župana Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno stranke koje konkuriraju za mandate u Županijskoj skupštini BBŽ.

Iz dokumenata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, vidljivo je kako aktualni župan i kandidat za župana Damir Bajs za sada nije prijavio troškove kampanje, a primio je 79.850,00 kuna donacija. S najvećim iznosom, od 30 tisuća kuna, ga je „pogurala“ partnerska stranka HNS. Po 24.925,00 kuna uplatili su mu najbliži suradnici u stranci, Ivana Pirin i Mario Preskočil. Bajsova velika koalicija, predvođenja njegovom strankom Damir Bajs NL notirala je pak 3 tisuće kuna donacija od Građansko-liberalnog saveza, a prijavljenih troškova za sada nemaju.

Kandidat Demokratskog HSS-a Ivan Beljan do sada je na ime donacija uknjižio 10 tisuća kuna. Dar je to tvrtke Jedinstvo Krapina. Dosadašnji troškovi njegove kampanje nadmašuju donacije i iznose 16.182,27 kuna. Sama stranka nema prijavljenih donacija i troškova.

Kandidatkinja Domovinskog pokreta Dubravka Dragašević u kampanju je, sudeći prema službenom izvješću, krenula bez donacija, ali i bez troškova. Svi obrasci koje je ona podnijela DIP-u su – prazni. Njezina stranka u borbu za Županijsku skupštinu krenula je pak s 1.100,00 kuna koje joj je donirao Željko Dragašević, inače suprug kandidatkinje za županicu. Na troškove kampanje DP u BBŽ do sada je potrošio 31.777,56 kuna

Donacija za sada nema niti SDP-ova Sandra Frčo, no ima troškova kampanje, i to u iznosu od 28.796,00 kuna. Riječ je iznosu koji je utrošen na oglašavanje na radijskim postajama, društvenim mrežama i sl. Bez donacija je i sama stranka, čiji troškovi oglašavanja su do sada dosegnuli iznos od 34.525,84 kuna.

Kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana Marko Marušić na ime donacija do sada je prijavio DIP-u 45 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima koja je dobio od tri tvrtke s daruvarskog i đulovačkog područja – Bilavčić d.o.o., Toplica d.o.o. i Jaković Promet. Za oglašavanje na društvenim mrežama, televiziji i radiju Marušić je do sada potrošio 18.692,45. HDZ je upisao 50 tisuća kuna donacija, po 25 tisuća od Josipa Vincekovića i Tomislava Kitonića. Troškovi kampanje do sada su iznosili 11.055,52 kune.

HSLS i partneri, koji također love mandate u novom sazivu Županijske skupštine za sada nemaju donacija, a na radijsko oglašavanje do sada su potrošili 24.425,40 kuna.

Kampanju MOST-a za Županijsku skupštinu do sada su financijski potpomogli Tomislav Kozina s 4.999,00 kuna i Vid Hodak s dvije tisuće kuna, a ta stranka do sada je na oglašavanje potrošila 15.467,50 kuna.

Kad je riječ o troškovima kandidata za gradonačelnike gradova u BBŽ, po do sada potrošenom iznosu prednjači Dario Hrebak (HSLS), kandidat za gradonačelnika Bjelovara, koji je prijavio 65.037,90 kuna troškova. U stopu ga slijedi kandidatkinja stranke Centar Danijela Hajdinjak Prihić koja je do sada potrošila 45.106,00 kuna.

U Daruvaru po visini sredstava utrošenih u dosadašnju kampanju prednjači HDZ-ov Damir Lneniček (33.403,34 kn), u Garešnici njegov stranački kolega Josip Bilandžija (21.539,76 kn). U Čazmi po dosadašnjim troškovima kampanje „vodi“ nezavisni Dinko Pirak (22.428,40), dok je, sudeći prema objavljenim izvješćima, kampanja do sada najskromnija bila u Grubišnom polju, gdje je najveći iznos potrošio kandidat grupe birača Željko Held (4.387,50).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!