Predizborna igra aneksima: cijene lete u nebo pa ih kumovi sunovrate ispod odobrenih troškova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

I dok se ravnateljstvo bjelovarske bolnice pravi gluhonijemo i slijepo te ignorira sve naše upite, na javno postavljenja pitanja reagirali su neki odgovorni i upućeni pojedinci pa nam dostavili dokumente koji pokazuju (i dokazuju) kakav se igrokaz odvija oko gradilišta nove zgrade.

Dok je tajnica krajem ožujka revno tipkala dnevni red na pozivu za 61. sjednicu Upravnog vijeća OB Bjelovar, pred sobom je imala deveti aneks o građenju kojim gradnja zgrade poskupljuje za još 462.451,94 kuna bez PDV-a. Tu je točku stavila na 6. mjesto, između nabave lijekova i programa za rano otkrivanje raka dojke.

Tajnica nije pratila medije pa nije znala da je naš portal objavio iznose o poskupljenju gradnje bolnice iz prethodnih osam aneksa. Još pola milje poskupljenja gradnje političkim kumovima i pravom šefu „milenijskog projekta“ nije se činilo kao adut pred izbore, više kao autogol pa su žurno skupili glave i tražili izlaz. Dok ne nađu rješenje s kojim će pred birače, donose urgentnu odluku: otkaži sjednicu i piši novi dnevni red.

Tako je i bilo. Sjednica je otkazana, a nova sazvana za tjedan dana kasnije, ali, vidi vraga, bez točke 6! Nema novog aneksa i novog poskupljenja. Sakrili smo loptu, VAR nam je poništio autogol jer se situacija nije ni dogodila, rekli bismo nogometnim rječnikom.

Međutim, gašenje požara kumovima koji misle da će im baš taj projekt donijeti izbornu pobjedu, nije bilo dovoljno jer se još osjećao vonj sa zgarišta, a vrijedni neimari Radnika gotovo su se svakodnevno susretali s novim nepredviđenim situacijama na gradilištu koje treba dodatno platiti. Izbrojali smo ih čak 25! Piše se novi aneks broj 9. Saziva se nova, 62. sjednica početkom svibnja.

Sada dodatni radovi dodatno poskupljuju, ne više za pola milijuna, već za 1.525.204,51 kuna bez PDV-a. „Pa ovo je još gore“, zavapili su kumovi koji očekuju glasove na izborima i iznjedrili spasonosno rješenje: nakon što su poskupjeli projekt za nekih 4,37 milijuna (bez PDV-a), smanjuje se vrijednost radova za 4,89 milijuna kuna za „manje radnje koje se neće izvoditi“. Ugovorom te „radnje“ nisu precizirane, ali se navodi pojeftinjenje osnovnog ugovora za 515 tisuća kuna bez PDV-a.

Što je to sada u troškovniku postalo suvišno, nismo još uspjeli doznati. Možda je to i nevažno jer, ako izbori dobro prođu, lako je napisati aneks 10 pa da se sve suvišno i nepotrebno opet vrati u igru.

Kako vjerovati u transparentnost projekta kad se troškovi formiraju k’o na Hreljiću, dižu se pa padaju, poskupljuju pa pojeftinjuju. Kakvi cjenici, troškovnici, tržište… Tko na kraju odlučuje koliko će sve to skupa stajati? Inženjeri ili kumići?

Od ravnatelja bolnice nama i dalje ni slova, ali zato ima vremena za druge pa prenosimo: „Ja ne mogu ništa potpisivati bez kontrola i voditelji projekta vam kažu da nešto treba dodati i oduzeti i zašto je to potrebno. Ja sam profesionalac i znam što sve treba u zdravstvenom smislu, ali nisam građevinac i tu morate slušati one koji znaju više od vas, rekao je ravnatelj OB Bjelovar prim. Ali Allouch, dr. med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist  traumatologije i ortopedije u razgovoru za jedan lokalni portal.

Tekst je sufinancirala Agencija za elektroničke medije iz fonda za poticanje novinarske izvrsnosti


PODIJELI S PRIJATELJIMA!