Dovršen projekt vrijedan 18 milijuna kuna, Dom kulture neće mijenjati ime

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dovršena je obnova i uređenje Doma kulture, no službeno otvaranje pričekat će kraj kolovoza kad će se u novouređenom prostoru održati Bok fest. Gradonačelnik Dario Hrebak otkrio je da je za ovaj projekt utrošeno otprilike 18 milijuna kuna.

-Plan je bio napraviti funkcionalno, pravo kazalište, hram kulture. Povećali smo kapacitet sjedećih mjesta za oko 100 pa sada stane nešto manje od 400 ljudi. Produžili smo pozornicu, postavili na nju podiznu platformu, produžili balkon te napravili lože. Dom kulture se i do sada koristio za mnoge kazališne predstave, održavali smo godinama tu i naš poznati međunarodni kazališni festival BOK fest, no uvjeti nisu bili kao u pravim kazalištima što će se sada promijeniti. Sada imamo dvoranu u rangu s najsuvremenijim kazalištima današnjice. Važno je da smo toj prekrasnoj građevini dali suvremenu svrhu, no i da smo povratili njezina izvorna obilježja, poput Davidove zvijezde na pročelju, kako bi se očuvala povijest i prenosila se na nove naraštaje. Velika nam je želja da uskoro osnujemo i pravo profesionalno kazalište u našem gradu – napomenuo je gradonačelnik Hrebak te dodao kako je obnova Doma kulture važan povijesni, kulturni i civilizacijski događaj s obzirom da je on i simbol tolerancije i različitosti života mnogih nacionalnih manjina u našem gradu.

Važno je spomenuti da je zgrada sada u potpunosti prilagođena i osobama s invaliditetom. Voditeljica Bjelovarskog kazališta, Maja Margareta Fabičević pohvalila je radove.

– Mislim da je izuzetno dobar trenutak što se Dom kulture obnavljao upravo u ovo nesretno doba korone kad je kultura bila zakinuta za sve svoje izvedbene umjetnosti. Na ovaj način nismo samo oplemenili ovaj prostor, nego i pametno iskoristili vrijeme – naglasila je. Obilasku su se pridružile i ravnateljica bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Nevenka Presečan Arvay te njezina prethodnica Sonja Štefanac. Ravnateljica Presečan Arvay pohvalila je obnovu Doma te je dodala kako u svojoj karijeri nije vidjela bolju dvoranu u Hrvatskoj, posebice kada je akustika u pitanju. S tim su se složili i vrsni bjelovarski glazbenici Vanda Novoselec i koji su tu tvrdnju prisutnima i dokazali odsviravši par skladbi na violini i violončelu.

Hrebak je na kraju poručio da se ime Dom kulture neće mijenjati jer je odlučio poslušati građane koji su se usprotivili promjeni. Osim toga, istaknuo je povijesnu važnost objekta i nazvao ga simbolom multikulturalnosti.

-Sobzirom da se radi o bivšoj sinagogi, šaljemo snažnu poruku o Bjelovaru kao multikulturalnom gradu u kojemu, u sretnom i ravnopravnom suživotu, živi čak 21 od 22 registrirane nacionalne manjine – istaknuo je Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!