Što je obilježilo kampanju i kakve rezultate prognoziramo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još par sati i završit će još jedna kampanja za prvi krug lokalnih izbora.

Neki kandidati s područja Bjelovarsko bilogorske županije, koji su navikli da im mediji pišu hvalospjeve jer ih izdašno plaćaju novcem poreznih obveznika, reći će da je kampanja bila prljava.

Većina drugih kandidata, koji podupiru pluralizam medija i koji su ovoga puta imali koliko toliko ravnopravan tretman, reći će da je kampanja bila korektna.

Jedan kandidat na početku kampanje je čak izbjegavao sučeljavanje sa protukandidatima, pravdajući to samoizolacijom, međutim kad je spoznao da mu to samo nanosi štetu, promijenio je mišljenje.

Što se izbora za župana tiče, zaključak je jasan.

Birači odlučuju između kontinuiteta koji zagovara jedan kandidat i promjena koje zagovara četvero preostalih kandidata.

To se jasno moglo zaključiti iz sučeljavanja, ali i nakon sučeljavanja, kada se spomenutih četvero kandidata ugodno družilo, tako demonstrirajući svoju uključivost, što je jedna apsolutna novina u odnosu na dosadašnje izbore.

U utakmici za gradonačelnika Bjelovara, malo drugačija slika. Stekli smo dojam da je jedan kandidat dominirao kampanjom, ostali su kaskali za njim, poneki su bili potpuno nevidljivi, a jedna kandidatkinja, na žalost, potpuno se pogubila.

To govori da je kampanja ozbiljan posao i da za njega ipak treba imati određene kvalitete i znanje.

U Daruvaru slično kao u Bjelovaru. U Garešnici je kampanju obilježila afera sa jednim od kandidata za gradonačelnika, a u Čazmi smrtni slušaj člana najuže obitelji. U Grubišnim Polju, mogli bismo reći, standardno.

Posebna priča su mediji. I tu je bilo svega.

Tako je jedan gradski radio za račun svog političkog sponzora organizirao sučeljavanje za župana, a ignorirao sučeljavanje za gradonačelnika. Kandidatima je pri pozivu u sučeljavanje naglašeno da će biti objavljena i video snimka sučeljavanja, ali ona je na kraju misteriozno nestala.

Vrhunac je jedan minorni tjednik koji je umjesto redovnog broja ponedjeljkom izašao u petak, ne bi li svom političkim sponzoru pokušao priskrbiti još pokoji glas. Podsjetili me to na razdoblje kada su postojali stranački bilteni. Tako su oni pomicali svoja izdanja uoči, umjesto nakon izbora, premda su znali kako bi nakon izbora prodali puno veći broj primjeraka, jer bi tada mogli analizirati rezultate izbora. Međutim, stranački bilteni ne žive od prodaje, nego od izdašnog financiranja svojih političkih sponzora koji ih plaćaju novcem poreznih obveznika.

Ukratko, aktualni lokalni čelnici, bez obzira iz koje stranke bili, tijekom kampanje uživali su goleme medijske privilegije. Pokazalo se da većina medija koji imaju ugovore za medijsko praćenje aktivnosti lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, u kampanji otvoreno pogoduje potpisnicima tih ugovora, aktualnim čelnicima.

U demokratskim predizbornim kampanjama to ne bi smjelo biti tako.

Zato se portal Klikni.hr svjesno trudio pomoći upravo onim kandidatima koji nisu imali privilegij plaćati medije novcem poreznih obveznika. Bez zadrške objavljivali smo sva njihova priopćenja i pratili sve njihove događaje, bez obzira jesu li se pojedini kandidati i stranke odlučili predizborno oglašavati na našem portalu ili ne.

To je bio naš doprinos demokraciji i pluralizmu. Tako ćemo nastaviti, bez obzira tko pobijedio na ovim izborima. Ako želimo da naša županija sutra bude bolja, oporba mora imati medijski prostor kroz koji će iznositi kritiku lokalne vlasti, a lokalnoj vlasti moramo omogućiti da odgovori na te kritike. To na žalost do sada nije bio slučaj.

I na kraju, evo i naših procjena rezultata izbora za Bjelovarsko – bilogorsku županu.

U borbi za župana izvjestan je drugi krug. Teško je da pored pet kandidata ijedan od njih može u prvom krugu osvojiti pedeset posto glasova.

U gradu Bjelovaru, središtu županije, još je više kandidata, njih šest, ali nije isključeno da će izbori biti riješeni u prvom krugu.

U Garešnici je isto kao i u Bjelovaru. U Čazmi i Grubišnom polju je pet kandidata, ali na kladionici bi igrali X. U Daruvar su četiri kandidata, manje su šanse da će biti drugog kruga, nego da će sve biti riješeno u prvom.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!