Birački odbori uskratili listiće biračima. I što sad?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nekoliko građana iz Bjelovara požalilo se našoj redakciji kako su im na određenim biračkim mjestima u gradu članovi biračkog odbora uputili pitanje žele li jedan listić ili sve.

-Danas sam izašla na izbore i gospođa koja je u odboru me pita koje listiće želim i dala mi je samo ta dva koja sam rekla, a ostala dva mi nije dala, pa ne znam je l’ se to smije tako i što će oni napraviti sa ta dva listića. Odnosno ni ne znam je l’ su mene zaokružili ili nekog drugog jer mi je listiće donijela van i tek kad je čovjek koji je bio ispred mene izašao van ja sam ušla da zaokružim listiće i ubacim u kutiju – stoji u poruci jedne Bjelovarčanke koja je građansku dužnost, očito tek djelomično, obavila u Letičanima.

Sličnih situacija bilo je o na biračkom mjestu u Gudovcu, u općini Štefanje, tvrde građani, ali i u Zvijercima, također u Bjelovaru. Koliko listića želi ondje su pitali i SDP-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Bjelovara Antonetu Đokić.

-Ostala sam iznenađena jer nisam shvatila čemu to pitanje. Naravno, uzela sam sva četiri listića i obavila svoju građansku dužnost – ispričala nam je Đokić, dodajući kako je i od drugih čula kako im je upućeno isto pitanje.

Da je bio takvih prijava na račun biračkih odbora, potvrdio nam je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Goran Milaković. Doduše, ŽIP ima dojavu o nepravilnostima na području Grubišnog Polja, ne i Bjelovara.

-Trenutno radimo na otklanjanju tih problema. Ne znam uopće odakle članovima biračkih odbora ideja da pitaju građane koliko listića žele. Takve upute nisu stigle od Državnog izbornog povjerenstva. Članovi biračkih odbora dužni su biračima uručiti sve listiće. Dakle, za gradonačelnika i Gradsko vijeće odnosno načelnika i Općinsko vijeće, župana i Županijsku skupštinu te pripadnicima nacionalnih manjina za manjinske zamjenike – pojasnio je predsjednik ŽIP-a Milaković.

Dodaje kako građani koji su imali gore opisano iskustvo imaju pravo prijaviti nepravilnosti nadležnom izbornom povjerenstvu. K tome, do 19 sati imaju se pravo vratiti na svoje biračko mjesto te glasati za kandidate odnosno liste za koje nisu glasovali prvi put.

-Ako su doživjeli tako nešto, slobodno neka se vrate i glasuju. Još uvijek stignu jer gužve na biralištima nisu velike – poručuje Milaković.

Na pitanje hoće li i na koji način biti sankcionirani članovi biračkih odbora koji su doveli u pitanje uručenje svih listića biračima, Milaković nije ponudio konkretan odgovor.

-O sankcijama se uvijek može razgovarati, to ćemo još vidjeti kad utvrdimo što se točno dogodilo. Još uvijek postoji mogućnost da se nepravilnosti otklone. Izbori nisu završeni, traju do 19 sati, idemo riješiti što se može riješiti do tada – poručuje Milaković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!