Otvorena birališta, izbori u BBŽ počeli mirno, bez velikih gužvi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jutros od 7 sati Hrvatska bira predstavnike lokalne vlasti. Birališta će biti otvorena do 19 sati otvorena, a pravo odlučivanja tko će sljedeće četiri godine voditi općine, gradove i županije ima 3 milijuna i 660 tisuća birača. Pravo na biranje imaju punoljetni hrvatski državljani, a glasovati se može samo u mjestu prebivališta, bilo da je riječ o Hrvatskoj ili inozemstvu. Isto pravilo vrijedi i za one koji su se nakon prošlogodišnjeg potresa raselili s Banovine gdje će danas izbori biti organizirani i u 25 šatora.

Birači danas biraju sastav 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.
Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića – za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župane plavi. Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje dok se kod načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje redni broja ispred imena i prezimena kandidata.
Epidemiološke mjere također su nešto na što birači moraju obratiti pozornost. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. U slučaju da birač dođe na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati biraču masku.
Birači s pravom glasa koji žive izvan Hrvatske danas mogu doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodgodivih razloga.

DIP će u podne i u 17 sati objaviti podatke o odazivu, a od 21 sat objavljivat će prve privremene rezultate lokalnih izbora.

Na biralištima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izbori za sada prolaze mirno. Tijek i sve detalje oko izbora pratite na portalu Klikni.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!