Trebate li listić, dva ili sva četiri? Je li regularnost na izborima ugrožena?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vaša riječ protiv moje! – to nam je poručio predsjednik biračkog odbora u bjelovarskom naselju Zvijercima Ivan Gašparić, nakon što smo ga suočili s tvrdnjama pojedinih građana kako im je prilikom dolaska na to biralište postavljeno pitanje žele li sva četiri ili samo neke od biračkih listića. Podsjetimo, u našu redakciju stiglo je nekoliko takvih prijava, a da su je članovi biračkog odbora to pitali, potvrdila nam je i kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Antoneta Đokić. Kasnije nam je isto rekla i kandidatkinja Domovinskog pokreta za županicu Dubravka Dragašević, koja je također jutros glasovala u Zvijercima.

-I sama sam svjedočila upitu od izbornog povjerenstva želim li samo neke ili sve listiće. Možda se radi o nesnalaženju pojedinaca, ali možda i o svjesnoj manipulaciji koja može narušiti regularnost izbora – navodi Dragašević.

Potaknut našim člankom o ovoj izbornoj nepravilnosti, javio nam se i Željko Nesek, predsjednik bjelovarske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. -Došao sam na biralište rano jutros, oko osam sati. I mene su članovi odbora pitali želim li samo listić za gradonačelnika i župana ili i za liste za Općinsko vijeće i za Županijsku skupštinu. Ostao sam zbunjen jer me nikada ranije na izborima nitko nije pitao ništa slično – kaže Nesek, dodajući kako je uzeo sva četiri listića.

U našu redakciju stiglo je još nekoliko poruka građana koji tvrde isto kao i naši imenovani sugovornici, i to za biračka mjesta u Zvijercima, Letičanima, Gudovcu, Štefanju, Velikom Trojstvu…

Baš kao i predsjednik i članovi biračkog odbora u Zvijercima, i u biračkom odboru u obližnjim Letičanima opovrgavaju kako su bilo kome uskratili glasački listić. I dok Ivan Gašparić iz Zvijeraca kategorički tvrdi da nitko od članova biračkih odbora nije ni pitao građane koliko listića žele, u Letičanim priznaju kako su to činili.

-Mi smo od Gradskog izbornog povjerenstva dobili informaciju da ljudima ponudimo sve listiće i da ih pitamo žele li glasovati za sva četiri listića. Imali smo slučajeva gdje su ljudi rekli da žele samo dva listića i mi smo ima dali dva listića koje su tražili. Nakon toga smo i drugima rekli da imamo četiri listića i pitali ih žele li sva četiri – tumači Helena Dragičević Štrbac, predsjednica biračkog odbora u Letičanima, koja tvrdi kako nitko na tom biračkom mjestu nikome nije svojevoljno dao manji broj listića bez objašnjenja da su im dostupna sva četiri. Članovi biračkog odbora iz Letičana naknadno su nam poslali presliku Podsjetnika za radi biračkih odbora koji su dobili od DIP-a u kojem stoji da „ako birač ne želi glasovati na svim vrstama izbora koji se provode na biračkom mjestu kojem birač pripada prema svom prebivalištu i za koje je utvrđeno da ima pravo glasovati, birački odbor neće mu uručiti glasački listić/listiće za izbor/izbore na kojem/kojima birač nije želio glasovati“. Iz ovoga i dalje ostaje nejasno trebaju li članovi odbora pitati birače žele li sve ili samo neke listiće. No, o tome je vrlo jasan bio predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Goran Milaković kojeg smo ranije danas upoznali s prijavama građana.

-Ne znam uopće odakle članovima biračkih odbora ideja da pitaju građane koliko listića žele. Takve upute nisu stigle od Državnog izbornog povjerenstva. Članovi biračkih odbora dužni su biračima uručiti sve listiće. Dakle, za gradonačelnika i Gradsko vijeće odnosno načelnika i Općinsko vijeće, župana i Županijsku skupštinu te pripadnicima nacionalnih manjina za manjinske zamjenike – pojasnio je predsjednik ŽIP-a Milaković – kazao nam je danas ranije Milaković koji je tom prilikom pozvao građane koji nisu glasovali za sve opcije da se vrate na svoja biračka mjesta i učine to. Također, pozvao je građane da moguće izborne nepravilnosti prijave nadležnom izbornom povjerenstvu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!