Hrebak krenuo u osvajanje županije, Marušić novo lice, Bajs izgubio više od 6 tisuća glasova!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Apsolutni pobjednici ovih izbora su prije svega gradonačelnici pet gradova Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su svi redom pobijedili u prvom krugu.

Posebno velebne pobjede ostvarili su njih trojica: Josip Bilandžija (HDZ) u Garešnici je ponovio uspjeh s prošlih izbora i ‘potukao’ čak petero protukandidata, osvojivši nevjerojatnih 68,53 posto glasova. Dario Hrebak (HSLS), osvojio je sjajnih 66,86 posto, također u utakmici protiv pet protukandidata.  Posebno je velika pobjeda gradonačelnika Daruvara, Damira Lneničeka (HDZ), koji je ostvario apsolutnu pobjedu u multietničkoj sredili u borbi protiv troje protukandidata, koji su mu u kampanji najavljivali siguran drugi krug. Slično je bilo i u Grubišnom Polju gdje je sa 56,88 posto slavio  Zlatko Mađeruh (HDZ) i Čazmi gdje je sa 54,73 slavio nezavisni Dinko Pirak.

Titulu pobjednika možemo pripisati i HDZ-ovom i HSLS-ovom kandidatu za župana Marku Marušiću koji ide u drugi krug izbora s aktualnim županom Damirom Bajsom. Birači su očito prepoznali i prihvatili mladog kandidata, koji se do sada rijetko pojavljivao na političkoj sceni. No, najava ubrzanog rasta, novih ideja, spremnost na suradnju sa svima koji žele dobro županiji i druge Marušićeve afirmativne poruke naišle su na dobar odaziv kod birača. U predizbornoj utakmici s ukupno petero kandidata, osvojio je 16.074 glasa, odnosno 36,63 posto. Prije četiri godine Miro Totgergeli je u utakmici s ukupno tri kandidata osvojio 17.564 glasa,  što mu nije bilo dovoljno za ulazak u drugi krug.

Predvođen mladim, poletnim kandidatom za župana, HDZ je ostvario i sjajan rezultat za Županijsku skupštinu. Ovoga puta na izbore su izašli sa samostalnom listom i osvojili 12.633 glasa (29,87 posto). U koaliciji s HSLS-om i HSS-om na prošlim izborima imali su 16.881 glas. No, ako i nakon ovih izbora ‘padne’ dogovor o suradnji u Skupštini s liberalima, a moguće i Demokratskim HSS-om, ukupan broj glasova potencijalne vladajuće koalicije raste na 21.718. Što je gotovo 8 tisuća više od Bajsove koalicije sastavljene od čak 11 stranaka.

Dario Hrebak i njegov županijski HSLS imaju razlog za dodatno zadovoljstvo jer je njegova lista za Županijsku skupštinu osvojila 15,97 posto glasova, odnosno 6 mandata, čime je ta stranka postala treća politička snaga u županiji. HSLS-ova lista za Vijeće u Bjelovaru je osvojila 42,79 posto glasova, ona za Županijsku skupštinu 15,97. Liberali su dobili i zamjenika gradonačelnika u Garešnici, u Velikom Trojstvu njihov kandidat za načelnika Marko Kutanjac ide u drugi drug izbora s HSS-ovim Kovačićem, dobili su i velik broj mandata po općinama i gradovima, pa se s pravom mogu nazvati i jednim od najvećih pobjednika ovih izbora.

Razloga za zadovoljstvo nakon prvog nastupa na izborima ikad ima i Demokratski HSS. Stranka za koju je bilo neizvjesno hoće li se uopće uspjeti registrirati na vrijeme za izbore ostvarila je sjajan rezultat. DHSS-ov kandidat za župana Ivan Beljan osvojio je 7,19 posto glasova, više čak i od SDP-ove kandidatkinje Frčo. K tome, osvojili su dva mandata u Županijskoj skupštini, dobili dvojicu općinskih načelnika, Boru Bašljana u Hercegovcu i Igora Supana u Siraču, te više mjesta u vijećima.

Kad je riječ o pojedincima i strankama koji su najviše podbacili u odnosu na prošle izbore, najviše se ističe aktualni župan Damir Bajs. On je kao kandidat za župana jučer dobio čak 6.256 glasova manje nago na prošlim izborima, dok je njegova koalicija, iako dodatno ojačana s još nekoliko manjih stranaka, dobila 2.203 glasa manje nego prije četiri godine. To ukazuje na činjenicu da su se birači zasitili politike stare 20-ak godina, koliko je Bajs na vlasti, te da su skloniji novim idejama i rješenjima koje im je ponudilo ostalih četvero kandidata za župana.

Nezadovoljan rezultatom na ovim izborima može biti i bjelovarski HDZ koji je osvojio treći po redu rezultat za Gradsko vijeće, 15,31 posto odnosno 1.909 glasova, dok je na prošlim izborima imao najbolji rezultat, s osvojenih 3.365 glasova. Drugim riječima, umjesto dosadašnjih osam mandata, u novom sazivu Vijeća će imati samo tri. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zoran Bišćan osvojio je 1.447 glasova, dvostruko manje nego Ante Topalović na prošlim izborima.

Sudeći prema izbornim rezultatima, ozbiljno preslagivanje unutar stranke očekuje i SDP. Sandra Frčo, kandidatkinja za županicu najveće oporbene stranke u zemlji, kako se vole nazivati SDP-ovci, ostvarila je tek četvrti rezultat, a SDP-ova lista za Županijsku skupštinu tek nešto više od 3 tisuće glasova. To im osigurava tri mandata u Skupštini, dva manje nego u prošlom sazivu. Rezultati za Bjelovar još su slabiji, SDP je u županijskom središtu jedva prešao izborni prag s osvojenih 5,9 posto glasova, a od kandidatkinje za gradonačelnicu Antonete Đokić slabiji rezultat ostvario je samo MOST-ov Tomislav Kozina.

I na kraju, ne možemo ne spomenuti Domovinski pokret koji se prvi put nadmetao na lokalnim izborima. Iako se nakon objave rezultata mogao steći dojam da u stranci nisu previše zadovoljni, ipak nije sve tako crno. Imat će svoje predstavnike u Županijskoj skupštini, svim gradovima osim u Daruvaru te brojnim općinama. Dio birača se očito složio s glavnom tezom Domovinskog pokreta na ovim izborima – da je dosta stagnacije te da su Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potrebne promjene. I s relativno malim brojem predstavnika u vijećima i Skupštini, ta će stranka imati priliku boriti se za taj cilj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!