Kome birači vjeruju već više od 20 godina, a kome prijeti ispadanje iz utrke?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čini se da politički maraton dug više od 20 godina nije dosadio pojedinim gradonačelnicima i načelnicima koji neumorno vladaju na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Za neke su lokalni izbori završeni već u prvom krugu.
Podsjetimo da su svi dosadašnji gradonačelnici u BBŽ pobjedu odnijeli prvog izbornog dana. Između ostalih, bez straha od drugog kruga mirno može spavati Zlatko Mađeruh (HDZ), gradonačelnik Grubišnog Polja, koji je s 56,88 posto podrške birača osvojio sedmi mandat. U prijevodu, na posao u grubišnopoljsku Gradsku upravo Mađeruh ide već pune 24 godine. Jedan od dugovječnijih gradonačelnika otkrio nam je svoju tajnu – kakav to treba biti gradonačelnik?
-Treba biti socijalno osjetljiv, ponizan i prihvatljiv svim građanima, a ne smije biti ohol – kratko je objasnio Mađeruh dodajući da su spomenute karakteristike tek dio uspjeha.

Zlatko Mađeruh duže od dva desetljeća upravlja Grubišnom Poljem

-Drugi i treći dio veže se uz građane koji mogu procijeniti inicijativu i energiju kroz sve projekte koji se provode ili dolaze. Ne može se uspjeh temeljiti samo na tome da gradonačelnik “bude dobar” već je to povezano s investicijama i timom koji radi na terenu. Ipak smo mi jedna ruralna sredina u koju teško dolaze investitori. Da imamo industrijsku zonu u Zagrebu, kakvu imamo u Grubišnom Polju, vjerojatno bi bila otimačina poduzetnika da dođu. Mi jednostavno moramo trošiti više energije da nekoga dovučeno kako bismo zadržali mlade na području grada – rekao je Mađeruh.
S Mađeruhom se mogu složiti i načelnici Končanice i Bereka – HDZ-ovci Zlatko Bakunić i Mato Tonković jer njima također mještani daju povjerenje više od 20 godina.
HDZ-ov kandidat Zlatko Bakunić ovogodišnje je izbore osvojio s 58,39 posto glasova s kojima korača u svoj sedmi mandat. Sustavan rad i dobrobit za općinu – glavne su karakteristike za uspješno vođenje lokalne samouprave, smatra Bakunić.

-Kada idemo od Vlade pa sve do lokalnih samouprava, vlada jedna sinergija. Svi projekti koje smo imali sufinancirani su, a uz pomoć Vlade također smo mogli plaćati projekte iz vlastitog proračuna. Ako uz svoj tim od jednog do drugog kraja općine sustavno radite, od uređenja svih društvenih domova, kulturnih i sportskih udruga, infrastrukture, građani će to prepoznati i mislim da su prepoznali. Nastojat ćemo povjerenje koje smo dobili ne iznevjeriti – zadovoljno ističe Bakunić.

Zlatko Bakunić i dalje je prvi izbor u Končanici

Zadovoljstvo dobivenim izborima u prvog krugu i to bez protukandidata ne skriva ni berečki načelnik Mato Tonković, jedan od najdugovječnijih hrvatskih načelnika. On je na toj dužnosti od 1993. odnosno 28 godina. Novu pobjedu je odnio s 454 osvojena glasa.

– Nema posebne tajne, samo rad na terenu i s narodom, ništa drugo posebno – kaže Tonković.
Ne voli Tonković ni lažna obećanja.

– Ne smije se ljudima obećavati ono što se ne može ispuniti i odraditi. Uvijek smo bili skromni. Manje smo obećali, a puno više napravili. Žalosno bi bilo da mještani nisu primijetili nakon 28 godina što smo sve napravili. Već sada razmišljamo o projektima za 2025. godinu. Žalosno je kada se obećava i radi prije samih izbora. Mora se raditi daleko prije. Bili izbori ili ne, imamo svoj kontinuitet – naglasio je Tonković.

Načelnik Bereka Mato Tonković

Iako su ovi maratonci potpuno sigurni, ima i maratonaca onih kojima još uvijek gori pod nogama i koje čeka drugi krug izbora. Riječ je dugovječnim načelnicima Velikog Trojstva i Šandrovca – Ivanu Kovačiću (HSS) i Josipu Dekaliću (DHSS) koji još uvijek ne mogu reći da su prvi izbor mještana. Kovačić je u prvom krugu osvojio 39,29 posto glasova, no s 37,11 posto prati ga HSLS-ov Marko Kutanjac. Tijesna situacija je i Josipu Dekaliću koji je u prvom krugu, s osvojenih 28,15 posto, drugi izbor Šandrovčana. Preskočio ga je HDZ-ov Dario Halauš kojem je povjerenje iskazalo 33,25 posto birača. Hoće li Kovačić i Dekalić morati zamijeniti radno mjesto, saznat ćemo u drugom krugu kada će presudu ponovno donijeti mještani.
Drugim riječima, dok će neki maratonci trčati još četiri kruga, neki su možda sve bliže cilju – i to ono na kojem se baš i ne slavi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!