Stranka Damira Bajsa osvojila je samo 2 od 37 mjesta u Županijskoj skupštini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izbori su prošli, listići su izbrojani, poznat je i konačan sastav Županijske skupštine. Nakon detaljne analize, uslijedio je šok. Sastav Skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije jedinstven je u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu. Skupština broji sveukupno 37 mjesta, a u njoj sjede članovi čak 19 stranaka, odnosno neovisnih kandidata.  Usporedbe radi Hrvatski Sabor čini također 19 stranaka, ali on ima preko 150 zastupnika, a spomenuta skupština svega 37.

Međutim, to nije jedino obilježje po kom je ova skupština jedinstvena. Župan na odlasku, Damir Bajs proglasio je pobjedu na izborima, a njegova stranka Damir Bajs nezavisna lista ima svega dva, od ukupno 37 mandata. Razlog tome je što se ta stranka nalazi u koaliciji sa još 10 stranaka, pa tih 10 stranaka osvaja preostalih 11 mandata s te koalicijske liste.

Znamo da se brojevima može manipulirati, različito ih prikazivati, stavljati u odnose i relacije, ali ovo je surova istina. I to nije sve. Taj isti Damir Bajs i nakon takvog rezultata njegove stranke smatra da upravo on treba biti župan Bjelovarsko-bilogorske županije.

Evo i stvarne snage, odnosno stvarnog broja mandata koje svaka pojedina stranka ima u županijskoj skupštini, kada ih izdvojimo iz koalicija koje često prikrivaju stvarno stanje stvari.

Dakle, u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije 37 mandata dijeli 19 stranaka:

HDZ  10 / HSLS   4 / SDP 3 / DHSS 2 / DP 2 / DB NL 2 / HNS 2

HSS 1 / HSU 1 / HSS BRACE RADIC  1 / DEMOKRATI 1 / SU 1

BUZ 1/ GLAS 1 / NARODNA STRANKA REFORMISTI 1 /

NEZAVISAN 4 (Pirak, Stjepanović, Pali, Bilek)

S obzirom na ove podatke postavlja se pitanje koliko bi minimalno stranaka morala imati vladajuća koalicija koju bi sastavljao Damir Bajs kada bi kojim slučajem postao županom.

Odgovor je, najmanje 14, a možda i više. Dakle, skupštinsku većinu od 19 mjesta sačinjavalo bi 14 stranaka.

Drugo pitanje koje se postavlja je kako župan koji ima samo dva zastupnika u skupštinskoj većini može održati tu skupštinsku većinu – u kojoj je već sada 12 stranaka, jer se dosadašnjoj koaliciji od 11 stranaka, nakon prvog kruga pridružio i SDP – a da se ta skupštinska većina ne raspadne pri svakom nesuglasju oko pojedine teme. Jasno je svima da se takva skupštinska većina može održavati isključivo i samo potkupljivanjem tih stranaka i njihovih vijećnika različitim funkcijama, najprije stvarnim, a onda izmišljenim, potom beneficijama, pa pogodovanjima njihovim rođacima i prijateljima na javnim natječajima i tako u beskonačnost.

U takvim okolnostima županu ne preostaje ni minimum vremena za ono što bi trebao biti njegov glavni posao, a to je briga za građane njegove županije. Dosadašnja skupštinska većina sastojala se od upola manje stranaka, a cijeli mandat Damira Bajsa obilježila je beskrupulozna politička trgovina. Možemo samo zamisliti što bi tek bilo sada kada bi tih stranaka koje sve treba namiriti bilo, ni manje ni više, nego četrnaest.

Takvu trgovinu Bajs je najavio već u izbornoj noći, a počeo već u srijedu ujutro. Prvi je trgovao SDP koje se u prvom krugu kleo u politiku čistih ruku, a već u ponedjeljak slao emisare i nudio potporu obojici kandidata koji su ušli u drugi krug u zamjenu za fotelje. Cijena, mjesto direktora Bjelovarskog sajma. Marušić je trgovinu s gnušanjem odbio, a Bajs objeručke prihvatio.

Tako se SDP, koji je osvojio 3 mandata, prodao se za jedno direktorsko mjesto Bajsu koji je osvojio 2 mandata. Primjer je to političkog trgovanja bez presedana. Nakon toga ne čudi što SDP u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godinama tone sve dublje i dublje.

 

(promo tekst)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!