Marušić Hrebakovim stopama: Imovinske kartice direktora, vidljiva svaka potrošena kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Opušteno, sjedeći na ogradi paviljona kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana Marko Marušić i bjelovarski gradonačelnik, HSLS-ov Dario Hrebak održali su konferenciju za novinare i najavili korjenite promjene. Tako će, kažu, opušteno voditi i županiju u kojoj ipak nimalo opušten i ležeran neće biti stav prema pravu javnosti da zna kako se troši njen novac. Osim toga što pripadaju mlađoj generaciji političara, zajedničko im je naglasili su Marušić i Hrebak i to što žele drugačiji način upravljanja. Jedna od ključnih stavki tog drugačijeg stava je transparentnost na koju je bjelovarski čelnik posebno ponosan.

-Otvorili smo financije u Bjelovaru, učinili proračun transparentnim. Protivnici kažu da je trebao biti još transparentniji, moguće da je mogao, ali je jedan od najtransparentnijih u Hrvatskoj jer od 127 gradova samo pet je otvorilo javno financije što dovoljno govori koliko je to težak zadatak i koliko to može biti politički neugodno – rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Bjelovarski model proračunske transparentnosti će se preslikati i na županiju, najavio je Marko Marušić i dodao kako ima i neke vlastite ideje kako bi se “zajednički borili protiv korupcije i klijentelizma koji su na snazi”. Građani će dakle moći vidjeti svaku potrošenu kunu, a istovremeno će se manje trošiti na samog župana. Marušić je naime s bjelovarskog paviljona obećao da će si pobijedi li na izborima smanjiti plaću.

-Župan Bjelovarsko-bilogorske županije ne može imati jednu od najvećih plaća među županima u Hrvatskoj dok su naši sugrađani na predzadnjem mjestu po visini plaća u Hrvatskoj. To ne činim zato što sam populist nego zato što bi me iskreno bilo sram pogledati te ljudi u oči – naglasio je Marušić.

Koliko dubok rez u plaću će napraviti još ne može reći.

-Ni ne znam kolika je plaća župana, ali u svakom slučaju je prevelika i smanjit ću je na realno stanje u županiji i u razumnim granicama s plaćama ostalih župana, svakako za nekoliko tisuća kuna – obećao je Marušić. Neto plaća Damira Bajsa je inače prema podacima iz njegove imovinske kartice 18.339 kuna.

Ono što sa sigurnošću kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana zna je da će uvesti kvalitetniju kontrolu javne nabave, jer tu ima prostora za bolji pomak, a pomak planira na još jednom području.

-Treba mijenjati dosadašnju praksu Damira Bajsa kod zapošljavanja u obrazovne ustanove gdje se sve informacije vezane uz zapošljavanje moraju slati u Kabinet župana čime šaljemo lošu poruku – naglasio je Marušić.

U tome ima podršku svih pet gradonačelnika i pedeset posto načelnika, rekao je Marušić koji je naknadno dodao i kako će u duhu transparentnosti biti vidljive i imovinske kartice direktora županijskih tvrtki i ustanova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!