Na nekim listama ih je bilo nedovoljno, na drugima su zauzele dno, a u jednom Vijeću neće sjediti niti jedna žena!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovi su lokalni izbori u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bili “ženski izbori” jer se čini se nikada više žena nije natjecalo za izvršnu vlast. Imali smo dvije kandidatkinje za županicu, šest za gradonačelnice i čak sedam za općinske načelnice, ali gotovo sve su ostale kratkih rukava, pa je izvršna bjelovarsko-bilogorska knjiga ostala na jednom slovu, onom Jasne Mikles Horvat, HDZ-ove načelnice Zrinskog Topolovca koja je osvojila svoj drugi mandat. Ukupno gledajući, žene su činile i 43 posto kandidatkinja Županijske skupštine i 49 posto onih koji su željele ući u gradska i općinska vijeća. Na čak 18 lista je bilo više žena nego muškaraca s tim da muškarci nisu bili podzastupljeni u smislu da ih je bilo manje od 40 posto, ali na četiri liste nije ispoštovana zakonska norma o 40 posto zastupljenosti podzastupljenog spola, u ovom slučaju žena, što je dvostruko više nego na izborima 2017., kada su kandidirane bile dvije rodno neuravnotežene liste. Zakonsku odredbu su izignorirali SDSS u Đulovcu i HSLS u Kapeli, Novoj Rači i Čazmi. Svugdje im je nedostajala po jedna žena. Na naše pitanje zašto nisu imali 40 posto žena na listama, šef liberala Dario Hrebak je zavapio kako je njima teško sastavljati liste u manjim sredinama i kako žena jednostavno nema.

Načelnica Jasna Mikles Horvat

-Imali smo na barem još četiri, pet lokacija gdje smo zbog postojećeg zakona kojeg ne podržavam morali stavljati nečiju suprugu na zadnje mjesto samo da zadovoljimo žensku kvotu. Mislim da to nije smisao zakona. Draže mi je da žena bude nositeljica liste, pa makar na toj listi bila hrpa muškaraca. Više bi se trebali voditi time koliko je žena bilo nositeljica lista nego time je li bilo dovoljno žena na listama u općini koja ima tisuću stanovnika. Jako je teško pronaći žene koje se žele baviti politikom – pravda se Hrebak.

Nepronalaženje dovoljno žena liberale će i koštati jer će, ako institucije odrade svoj posao, biti lupljeni po džepu.

-Morat ćemo platiti kaznu. Demokracija je skupa, pa je skupo i plaćati kazne, ali bolje da platimo kaznu i da smo izašli na izbore nego da uopće nismo izašli na izbore jer nismo uspjeli skupiti dovoljan broj žene koje žele izaći na listu – rezonira predsjednik HSLS-a.

Dario Hrebak

Ta kazna nije mala jer prema Zakonu o ravnopravnosti spolova kazna za rodno neuravnoteženu listu za općinsko vijeće iznosi dvadeset tisuća kuna, a za gradsko vijeće i županijsku skupštinu 40 tisuća, što znači da će HSLS morati “iskeširati” ukupno 80 tisuća kuna. SDP s druge strane nije imao problema s nedovoljno žena na listama niti je na njih morao stavljati supruge i sestre reda radi već su, ističe nesuđena županica i nositeljica liste za Županijsku skupštinu Sandra Frčo, na njima žene koje žele graditi svijet kroz politiku. Na vječiti argument da žene za politiku nisu zainteresirane ima objašnjenje.

-Politika dugo nije bila nešto u čemu su žene sudjelovale i teško je to mijenjati, ali kada žene vide da se svijet može mijenjati na bolje, spremne su na suradnju – kaže Frčo.

SDP se može pohvaliti s najviše nositeljica lista – od ukupno 26 nositeljica njihovih je sedam. Slijedi Domovinski pokret s pet nositeljica, HDZ ima četiri, HSLS i Damir Bajs po tri, a DHSS, Centar i Demokrati, Tanja Herceg i Đurđica Šetit po jednu.

-Smatramo da su žene u politici potrebne i da su jako dobre kao spona, pokretač razvoja i da mogu donijeti puno toga. U tom muškom svijetu se trebamo približiti ženama jer mi unosimo jednu drugu energiju – ističe Frčo.

Sandra Frčo

No, iako je na listama uglavnom bilo dovoljno žena, u samim vijećima se to ne vidi, pa tako dok primjerice u Daruvaru, Bereku, Rovišću, Siraču i Hercegovcu žene čine više od 40 posto vijeća, u Đulovcu u vijeću neće biti niti jedne jedine žene. Razlog – žene su i ovog puta bile nagurane na donja mjesta lista na neprolaznim mjestima. Pogledamo li, primjerice, Županijsku skupštinu Bajsova koalicija ima 13 mjesta pri čemu su samo četiri žene, a proslavio se nije niti HDZ koji je osvojio 11 mjesta, a u Skupštinu su ušle tek dvije žene. U bjelovarskom vijeću HDZ ima tri osvojena mandata, sva tri muška jer je prva kandidatkinja bila na niskom, osmom mjestu. Bajsova koalicija u bjelovarskom vijeću ima dvije žene i dva muškarca, a pobjednik HSLS deset mandata od kojih su četiri ženska. No, kako u Vijeće neće ući Dario Hrebak, Igor Brajdić, Denis Hladiš, Jasna Grgić Škaurin, a u njega ne želi ni Goran Romek, omjer bi se trebao i promijeniti.

-Sigurno će jako puno žena ući u Gradsko vijeće, sigurno četiri do pet novih žena – kaže Hrebak.

Nakon izbora je u općinska i gradska vijeća i Županijsku skupštinu ušlo 90 žena, odnosno tek 29 posto. Tek treba vidjeti nakon zauzimanja izvršne vlasti i zamjena koliko će ih ući sa svog mjesta rezerve s klupe, ali prema svemu sudeći predstavnička tijela će i dalje biti pretežno muški klubovi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!