Babec (HSS) računa na glasove SDP-a i DP-a, Žgela (HDZ) smatra da mu za pobjedu kampanja ne treba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SEVERIN – Severin je jedna od četiri općine u BBŽ koje očekuje drugi krug izbora za načelnika. Koplja će u nedjelju ukrstiti aktualni načelnik, HDZ-ov Žarko Žgela, te kandidat koalicije predvođene HSS-om, Antonio Babec. Potonji je imao nesreću da je na početku kampanje za drugi krug završio u samoizolaciji pa se s biračima mogao družiti samo putem društvenih mreža. No, kaže, optimističan je zbog činjenice da je u prvom krugu dobio svega 11 glasova manje od Žgele.

-Osim toga, ja sam jedini koji je u ovoj kampanji predstavio konkretan program, a imam i potrebno znanje te radno iskustvo. Vjerujem kako će to moji sumještani prepoznati te da će u nedjelju izaći na izbore i dati mi svoj glas – kaže Babec. U drugom krugu, dodaje, računa na potporu birača SDP-a, čiji kandidat Emil Kuštrić je ispao iz izborne utrke, osvojivši tek 16 glasova, jednako kao i DP-ova kandidatkinja Josipa Pečar.

-Sa SDP-om smo pronašli zajednički jezik i oni će me poduprijeti u drugom krugu. Razgovarao sam i s Domovinskim pokretom, za sada nismo dogovorili ništa konkretno, no nadam se da će i njihovi birači prepoznati moju volju i snagu te da će me podržati za načelniku – kaže Babec.

Puno mirnije je u stožeru aktualnog severinskog načelnika Žarka Žgele koji otvoreno priznaje kako niti uoči prvog kruga nije vodio žestoku kampanju. Kaže, ljudi ga i bez toga poznaju i znaju što može pa s puno optimizma čeka drugi krug.

-Bit će onako kako treba biti, no vjerujem da će mi sumještani opet pokloniti povjerenje. Nisam razgovarao s predstavnicima drugih stranaka o eventualnoj podršci za drugi krug – kaže Žgela.

Osim zbog borbe za načelničko mjesto, situacija u Severinu zanimljiva je i zbog rasporeda mandata u Općinskom vijeću. Naime, s osvojenih 45,47 posto glasova, HDZ je osvojio četiri vijećnička mandata, a HSS tri, s osvojenih 40,31 posto glasova. No, kako na provedenim izborima u vijeću nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, naknadno će se ondje raspisati dopunski izbori, a Vijeće će se povećati za jednog člana. To bi moglo dodatno zakomplicirati situaciju, ako se dodatni član prikloni HSS-u pa broj na suprotstavljenim stranama bude jednak. No, ni Babeca ni Žgelu to ne brine. Bilo je, kažu, i ranije sličnih situacija u severinskom Vijeću pa su vijećnici ipak uspijevali pronalaziti zajednički jezik kad je bila riječ o važnim temama. Obojica se nadaju da će tako biti i ovoga puta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!