Neću dati svoj glas Bajsu, on je loš čovjek i loš župan!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pobijedi li na nedjeljnim izborima, Marko Marušić postat će šesti župan Bjelovarsko-bilogorske županije u modernoj hrvatskoj povijesti. S druge strane, pobijedi li Bajs, on će samo nastaviti upravljati županijom, na način na koji je to činio posljednjih osam godina, ali i u razdoblju od 2000. do 2008., nakon čega ga je nakratko, za Bajsovih angažmana u Ministarstvu turizma i Hrvatskom saboru, zamijenio tadašnji stranački kolega HSS-ovac Miroslav Čačija. Prije Bajsovih prvih mandata, župan je od 1997. do 2000. bio HDZ-ov Marijan Coner, a prije toga četiri godine je vladao HSS-ov Željko Ledinski.

No, čitava priča započela je 1993. godine, s prvim županom Bjelovarsko-bilogorske županije, Tihomirom Trnskim (HSS). Iako je županiju vodio tek nešto više od godinu dana, Trnskog se i danas sugrađani sjećaju s ogromnim poštovanjem. Njegov je mandat na samom početku, 1994. godine, tragično prekinula zrakoplovna nesreća u kojoj je izgubio život, s nepunih 39 godina. Karijeru je započeo kao profesor u Ugostiteljskoj i prehrambenoj školi u Bjelovaru, a kada je započeo Domovinski rat spremno se uključio u obranu Hrvatske kao pripadnik Specijalne postrojbe policije. Sa svojim suborcima prošao je sva važna ratišta na Bilogori, Papuku i Psunju, a ostat će upamćen kao prvi čovjek sa šahovnicom na čelu koji je uspostavio mirovne pregovore sa neprijateljskim snagama na pakračkoj bojišnici. Nakon povratka s ratišta aktivno se uključuje u politiku kao član Hrvatske seljačke stranke te 1993. godine postaje prvi župan Bjelovarsko-bilogorske županije u suvremenoj povijesti. O njegovom elanu, entuzijazmu i želji da djeluje na dobrobit zajednice svjedoči i podatak kako je u toj jednoj, jedinoj godini svoga mandata pokrenuo dvije značajne gospodarske priče – gospodarsku, kulturnu i turističku manifestaciju „Mare Croaticum“ koja je za cilj imala spojiti najbolje iz zelene i modre Hrvatske te Bjelovarski sajam. Točnije, upravo je Tihomir Trnski inicirao organizaciju prve stočarske i gospodarske izložbe u Gudovcu, koja je s godinama prerasla u međunarodnu sajamsku priredbu.

Sve te detalje iz kratkog mandata Tihomira Trnskog ovih se dana, prateći žestoku kampanju za izbor novog župana, prisjeća njegova supruga Vesela Trnski. Sa zanimanjem očekuje rasplet situacije u županiji i zbog činjenice da je i sama godine provela u Županijskoj upravi, kao zaposlenica i pročelnica upravnih odjela za zdravstvo i školstvo. Upravo poučena tim iskustvom, kaže nam, zna za koga u nedjelju – neće glasovati.

-Sigurno neću dati svoj glas Damiru Bajsu. On je, prije svega, loš čovjek, a onda i loš župan. Činjenica je da ga nikada ništa nije moglo više razljutiti nego kad bi netko spomenuo i zbog njegova rada i entuzijazma pohvalio mog pokojnog supruga. Najviše me boli što se Tihomir više na spominje uz Bjelovarski sajam koji je nastao i razvio se na njegovu inicijativu – priča nam Vesela Trnski. Nekadašnja pročelnica svjedočila je prvom političkom padu aktualnog župana Bajsa prije desetak godina, kada je izbačen iz HSS, čija članica je i sama bila.

-Godinu dana kasnije se kao nezavisni župan vratio u Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao Zorro Osvetnik. Prvo je smijenio sve HSS-ovce. Oni mlađi otišli su iz Županije, a ja sam ostala, ali me degradirao i prepolovio mi plaću – prisjeća se Trnski, dodajući kako bi svi koji bi se u to vrijeme usudili komunicirati s njom našli na županovoj crnoj listi.

-Kolege su sa mnom razgovarali i pili kavu poskrivečki, a s mnogima je tako i danas. Toliko me ponižavao da sam otišla u mirovinu čim sam stekla prve uvjete za to – kaže Trnski koju boli i činjenica da se Bajs nije pojavio na sahrani njezina sina Tomislava, kao ni majke prvog bjelovarsko-bilogorskog župana Tihomir Trnskog. Naša sugovornica kaže kako ima saznanja da se Bajsov odnos prema zaposlenicima Županije nije promijenio do danas.

-Na van, kao župan, on je med i mlijeko, dok u zgradi Županije vlada prava strahovlada. Ne daj Bože da čuje da je netko rekao nešto loše o njemu! Ima potrebu sve kontrolirati, primjerice ravnatelji škola ništa ne smiju napraviti bez njegova znanja, sve odluke se donose preko Kabineta župana. S druge strane, njegovi poslušnici su obilato nagrađeni, mogu raditi, odnosno ne raditi, što hoće – kaže Trnski.

Dodaje kako joj smeta što Damir Bajs novac poreznih obveznika ulaže isključivo u samopromociju.

-Tako, primjerice, umirovljenici, koji su poslušni birači, dobiju više od mladih ljudi koji ne izlaze na izbore. Apsurd je da studenti koji su dobivali stipendije, a nisu se zaposlili u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj za njih nema posla, moraju vraćati stipendije – kaže Trnski, dodajući kako je sličnih primjera jako puno. Udovica prvog bjelovarsko-bilogorskog župana nada se da će takvim nepravdama nakon nedjelje konačno doći kraj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!