Jedni se kunu na vjernost, drugi najavljuju stvaranje novog bloka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Marko Marušić (HDZ) danas preuzima dužnost i time i službeno postaje župan Bjelovarsko-bilogorske županije i dok je to riješeno, stanje u Županijskoj skupštini tek treba razbistriti. Naime, koalicija okupljena oko Damira Bajsa je osvojila 13 mandata, HDZ 11, HSLS šest, SDP ima troje vijećnika, DP dvoje kao i DHSS s tim da se na dopunskim izborima treba izabrati dvoje predstavnika srpske nacionalne manjine – dakle nije potpuno jasno tko će na kraju imati prevlast u predstavničkom tijelu. No, nakon drugog kruga i izbora izvršne vlasti karte se ponovno miješaju, a pretrčavanja u suprotni tabor dok dojučerašnji partner političkom atletičaru može jedino frustrirano gledati u leđa nisu rijetkost. Zanimljivo je da je Marušiću prvi na pobjedi čestitao Vladimir Bilek koji je bezrezervno podržavao Bajsa i koji je s njegove liste i ušao u Županijsku skupštinu. Je li to naznaka buduće podrške ili pristojnost, politički fair play jer red je čestitati izbornom pobjedniku, Bilek ne otkriva već Damiru Bajsu zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji, Marku Marušiću želi uspjeh u vođenju županije, a o radu u Skupštini s nikim, kaže, nije razgovarao. Ovih su se dana pojavila i šuškanja da je svoju skupštinsku ruku HDZ-u već ponudila Bajsova Aida Sučić, ali ona to demantira.

-O tome tko će dobiti podršku ćemo još razgovarati na radnom sastanku. Dezinformacija je da sam se ponudila gospodinu Marušiću, s njim sam samo komunicirala na susretima tijekom kampanje, ali o suradnji nismo još razgovarali – pomalo je zagonetna Sučić.

Zagonetnosti nema kod BUZ-ovog Marijana Žihera koji ističe da je “normalno da će ostati uz Bajsa jer je to ljudski”, a u Skupštini će biti konstruktivna oporba. Slično diše i Zlatko Barila iz HSU-a, stranke čiju je listu u Dežanovcu nosio pobjednik izbora Josip Stjepanović, u Daruvaru koalira s HDZ-om, a na županijskoj razini s Damirom Bajsom kojem ostaje vjerna i nakon poraza.

-Hrvatska stranka umirovljenika od nekada ima jasan stav. Pripadamo generaciji koja je bila spremna na “fajt” i pošteni rad. HDZ-ova vlast je nekada opljačkala umirovljenike, pa smo morali ustavnom tužbom dobiti naknadu. Mi ćemo se i dalje boriti za prava umirovljenika i bolji život građana Bjelovarsko-bilogorske županije od kojih smo dobili natpolovičnu većinu podrške – kaže Barila i dodaje da će podržati sve kvalitetne projekte no da su za njega oni i dalje većina u Skupštini jer za podršku HSLS-a i DHSS-a HDZ-u ne zna dok ona ne bude i potpisana.

HSU, jasan je Barila, se neće dati pretvoriti u ničije žetončiće. Žetončić, uvjerava, ne želi biti ni još jedan član Bajsove koalicije koji je ušao u Skupštinu, Stanko Grčić iz HSS-a braće Radić. Neće biti nikakvih trgovina, ali dobre projekte i ideje poput bolnice i prometnica će, kaže na naš upit Grčić, podržati. Bilo bi, smatra, nekorektno prijeći drugoj strani nakon što su dobili povjerenje građana u suprotnoj opciji. Iako načelno Grčić ostaje uz bivšeg mu stranačkog kolegu iz HSS-ovih dana Bajsa, istovremeno planira stvaranje novog, seljačkog bloka u Skupštini mimo dua Marušić-Bajs.

-Radim nekakvu nazovimo ju HSS-ovu opciju jer je ovakav HSS rascjepkan na četiri-pet opcija, pa nas želim okupiti da se čuje “seljačka” politika i već sada krenuti s pripremama za izbore, bilo lokalne bilo parlamentarne, kako bi bili prepoznatljivi jer ovako raspršeni nećemo biti nigdje- najavljuje eventualno kreiranje novog bloka Grčić.

Bajsovci sada šalju poruke vjernosti, SDP će, realno, teško podržati HDZ, a veliki upitnik je kome će se i hoće li ikome prikloniti Domovinski pokret. Nakon fijaska s programskom koalicijom s Bajsom i SDP-om kada ju je za samo nekoliko sati demantirala središnjica stranke, čelnica županijskog DP-a Dubravka Dragašević je sada u izjavama oprezna.

-Nas nitko iz HDZ-a nije kontaktirao, ali ako i dobijemo bilo kakav upit o suradnji morat ćemo kontaktirati naše predsjedništvo – kaže Dragašević i najavljuje da će bez obzira na to bili pozicija ili opozicija podržati sve projekte koji doprinose Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Sam Marko Marušić je pak što se potpore HDZ-u i njemu tiče zakopčan do grla.

-Mi ćemo razgovarati s našim partnerima koji su me podupirali u drugom krugu, računam na podršku HSLS-a i DHSS-a u Županijskoj skupštini, ali još ćemo sjesti za stol i porazgovarati. Nitko iz drugih stranaka mi se službeno nije ponudio, sada ćemo kroz nekoliko dana razgovarati s partnerima – kaže Marušić koji je siguran da će većinu imati.

Prema najavama iz ostalih tabora svi kvalitetni projekti na korist građana će imati njihovu potporu što bi značilo da će Marušić imati mirnu plovidbu u Skupštini, ali pitanje je naravno kako će tko definirati što je to kvalitetan projekt.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!