Što se stvarno događalo na tajnim sastanku predstavnika HDZ-a, HSLS-a i DHSS-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Glavna tema svih postizbornih razgovora je konstituiranje vladajuće većine koja će osigurati efikasnu potporu novoizabranim načelnicima, gradonačelnicima i županu.

Prvi takav razgovor za formiranje većine u županijskoj skupštini, doznali smo, održan je u petak u Daruvaru iza zatvorenih vrata.

Naime, okupljanje političke svite na Vinodaru, iskorišteno je i za političke razgovore. Koliko su ta daruvarska vrata bila čvrsto zatvorena najbolje govori podatak da se vijest o tim razgovorima počela širiti novinarskim krugovima već u petak navečer, pa smo i mi pokušali doznati nešto više.

-Dogovorili smo da većinu u Županijskoj skupštini čine HDZ, HSLS i DHSS i sada su pred nama pregovori o podijeli dužnosti, odnosno preuzimanje odgovornosti za predstojeći mandat, rekao nam je jedan od sudionika sastanka čelnika stranaka i neovisnih vijećnika u Daruvaru nakon okupljanja na Vinodaru.

Iako nitko od sudionika sastanka nije htio davati nikakve službene izjave, a čini se da je to i dogovor dok pregovori ne završe, doznali smo da je rasprava trajala oko sat i pol i da je na trenutke bila vrlo žučna.

Obilježila ju je namjera koalicijskih partnera i pobjednika na izborima da dogovore pravičnu raspodjelu uloga u predstojećem četverogodišnjem mandatu.

Jedan dio sudionika, kako doznajemo, zagovarao je model da svatko sudjeluje u izvršnim funkcijama prema ostvarenom izbornom rezultatu. Drugi su pak smatrali da to ne bi trebao biti jedini kriterij.

Bilo je i prijedloga da funkcija predsjednika Županijske skupštine bude rotacijska i da ju tijekom mandata obnašaju dvije, a možda i tri osobe, ali o tome nije postignuto suglasje.

Partneri su se navodno usuglasili da Marušić kao župan može i ne mora prihvatiti neko od kadrovskih rješenja koje će mu partneri ponuditi.

-Sve je u redu, pregovori traju, a najvažnije je da što prije krenemo s poslom i prekinemo ovu agoniju koja je trajala godinama, kratko nam je izjavio Dinko Pirak, čazmanski gradonačelnik.

I Dario Hrebak nije želio ništa reći prije nego pregovori završe, tek je dodao kako će u nedjelju vjerojatno s HDZ-om potvrditi koaliciju u Gradu. HDZ će dobiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća iako imaju samo tri člana, a većini će se prikloniti najmanje još jedan vijećnik.

Županijski HDZ dogovor je prepustio gradskom i ne prihvaća nikakvu vezanu trgovinu. Slično je i u drugim gradovima i općinama.

Za Ivana Beljana se u Daruvaru nije dogodilo ništa neočekivano: „Kad svi nešto traže, hoće predsjednika, tražimo i mi“, lakonski je odgovorio i rekao kako većina nije upitna, već da se radi o finom brušenju detalja.

Ako se radi o “finom brušenju detalja”, to znači da su glavne odluke već donese. Postavlja se pitanje zašto onda javnost već nije obaviještena tko točno čini skupštinsku većinu i kako su raspodijeljene glavne političke pozicije i kada možemo očekivati konstituiranje nove skupštine.

S druge strane, potpuno suprotna priča. Jedan sudionik sastanka rekao nam je kako je spomenuti sastanak bio sve samo ne “fino brušenje”. Radilo se kaže o jednom stihijskom razgovoru, na kom je bilo petnaestak osoba, među njima i predstavnici dvaju HDZ-ovih partnera, HSLS i DHSS, koji svaki ponaosob imaju vlastite ambicije. U takvom ozračju ne bi se mogli dogovoriti gdje ćemo otići na ručak, a kamoli donositi ovako važne odluke. Svatko tko je ikada vodio sastanak o formiranju koalicije zna da se to ne radi u takvom okruženju, razočarano nam je otkrio spomenuti sugovornik.

HDZ je najzakopčaniji u izjavama. Nitko od županijskih čelnika počev od predsjednika Mire Totgergelija koji je i vodio sastanak, ne želi reći ništa i svi upućuju na župana Marušića.

Župan Marušić je u subotu bio zauzet drugim poslom – brojnim razgovorima sa pročelnicima i osiguranjem redovitog funkcioniranja Županije. Rekao nam je kako ne želi s kolegama razgovarati putem medija.

Kaže da on nije bio organizator sastanka, da nije vodio sastanak, pa čak niti sudjelovao u raspravi. Stekli smo dojam da Marušić nije pretjerano zadovoljan sastankom.

Je li razlog nezadovoljstva sadržaj, forma ili način organizacije sastanka, pokušat ćemo doznati idućih dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!