Hrebak odlučno: Sva potpora županu Marku, ali nismo ga podržavali da bi vladao ‘župan iz sjene’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što se tiče HSLS-a, pregovori o vlasti u Županijskoj skupštini su završeni. Marko Marušić, naš novi župan ima maksimalnu našu podršku, ali Miro Totgergeli sa svojom željom da vlada kao “župan iz sjene” nema. Time čini medvjeđu uslugu našem županu Marušiću i to je loša poruka. Ovako se partneri ne ponašaju. Da budem precizniji, spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje županije u omjeru kojeg smo postigli voljom građana, ništa manje ni ništa više, odlučan je bio u izjavi stari/novi gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, šef HSLS-a na nacionalnoj razini.

Pregovori o funkcioniranju skupštinske većine jučer su zapeli, zapravo, naprasno su prekinuti zbog različitog tumačenja snage i tretmana osvojenih mandata u Skupštini. Iako su ranije sve strane prijeizborne koalicije (HDZ, HSLS, Demokratski HSS) javno istupale kao „samo bruse detalje oko podijele vlasti“, jučerašnja informacija zazvučala je alarmantno.

U kratkoj izjavi tijekom obilježavanja Dana Bjelovarsko-bilogorske županije, Miro Totgergeli, šef Županijske organizacije HDZ-a kratko nam je rekao da je sve u rukama novog župana Marušića. Od Marušića nismo dobili nikakvu izjavu jer je s proslave Dana županije jurio u Zagreb kod premijera na sastanak župana.

Totgergeli se izgleda miče od pregovora nakon dva pokušaja koja su završila neslavno. Neki od sudionika tih razgovora tvrde da su nepomirljivo suprotstavljeni Ivan Beljan (DHSS) i Hrebak i da Beljan izlazi iz koalicije ako HSLS dobije mjesto predsjednika Skupštine.

Međutim, Beljan nam je u razgovoru rekao da to nije točno, da oni nisu nikakva trgovačka stranka koja traži bilo što i da će se suglasiti s dogovorom „velikih“, dakle, HDZ-a i HSLS-a.

Zahtjev od kojeg Hrebak ne odustaje je da njihov član bude predsjednik Skupštine BBŽ na temelju šest osvojenih mandata. U Bjelovaru nude HDZ-u mjesto Predsjednika Gradskog vijeća iako je ta stranka izborila svega tri vijećnika. Taj stav brane kao pravičan, kao dokaz prijeizborne suradnje, ali i suradnje na nacionalnoj razini. Ne razumiju kako bi koalirali po općinama s jednima, u županiji s drugima, a s HDZ-om u Saboru.

– Danas je sazvana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara koja će se održati u utorak. Na gradu je postignuta većina i bez HDZ-a, a otvoreni smo i dalje da nam se pridruže jer smatramo da su građani na izborima rekli svoje kako žele da se vode grad Bjelovar i županija, rekao je Hrebak.

Iz izvora bliskih toj stranci doznajemo da bi njihov klub mogao biti jači za najmanje još dva imena i u Županijskoj skupštini što im dodatno ojačava poziciju.

Što će sada učiniti HDZ? Može većinu potražiti među Bajsovim žetončićima, može čekati još 30 dana od skupštine koja se mora održati do 18. lipnja, a može i Marko Marušić nazvati Hrebaka i reći mu: Mi smo dobili župana zahvaljujući i koaliciji s tobom, HDZ je najjača stranka u Skupštini, ti si druga po snazi stranka sa šest vijećnika i naš si koalicijski partner pa ti tako pripada i mjesto predsjednika Skupštine…

U HDZ-u kažu da je na potezu novi župan. Kako se pojavljuju problemi, za Marušića je 24 sata malo da pomete kosti koje padaju iz ormara, ali i da ispravlja „krive Drine“ čije je vrludanje cementirano godinama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!