VIDEO Završen dokumentarni film o zločinu u šumi Lug, pogledajte trailer

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Drugi svjetski rat je završen, kolone poraženih vojski i civila bježe pred komunistima na zapad tražeći zaštitu od odmazde. Britanci ih razoružavaju i vraćaju Titovim partizanima. Počinje marš smrti tijekom kojeg počinju likvidacije gladnih, žednih, iscrpljenih vojnika. Bjelovar je je jedno od raskrižja tog Križnog puta.

Početak je to dokumentarnog filma „Tajna zloglasne šume Lug“ u trajanju od 52 minute. Prve likvidacije u šumi Lug nedaleko Bjelovara počele su u noći s 14. na 15. lipnja, mjesec dana nakon predaje na Bleiburškom polju.

Danas znamo da je na području današnje Bjelovarsko-bilogorske županije bez suđenja likvidirano više od 6.000 ljudi, a u šumi Lug najmanje 228. Njihova tijela bačena su u sedam jama. Treba li reći da za te zločine nitko nije odgovarao.

U osam potresnih svjedočanstava i razgovore s još nekoliko upućenih osoba za potrebe filma, gledatelji će pojmiti razmjer tog zločina i krvave osvete pobjednika o čemu se godinama šutjelo.

Veliku pomoć autorima filma dale su i stručne ekipe Ministarstva branitelja koje su provele zračno snimanje, analizu terena iz zraka, te sondiranje terena georadarom. Angažirani su i psi tragači – psi za traženje ljudskih ostataka.

Film je snimljen u produkciji Alfa d.o.o. i bit će prikazan kad za to bude pogodna epidemiološka situacija u Bjelovaru i županiji. Producentski tim zahvaljuje Gradu Bjelovaru i svima koji su pomogli u proizvodnji ovog dokumentarca.

Za sada pogledajte kratku najavu ovog važnog filma i dokumenta iz ne tako daleke prošlosti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!