Politički san snova ili potencijalni problem?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BEREK, ROVIŠĆE – Izbori su gotovi, negdje su vijeća konstituirana, negdje tvrdi pregovori o stvaranju većine još traju. No, s koalicijskim sporazuma se ne moraju zamarati načelnici Bereka i Rovišća jer je ondje bila kandidirana samo jedna lista – njihova HDZ-ova. U Bereku ništa novo, povijest se ponavlja jer i prije četiri godine također nitko osim HDZ-a nije istaknuo svoju listu za vijeće.

Načelnik Mato Tonković

-Sada nam se opet dogodilo da niti jedna druga stranka nema listu, nego su samo naši bili kandidirani. Doduše, nisam ja bio nositelj, pa zato imamo kompletan saziv – kaže načelnik Bereka Mato Tonković.

Za razliku od Tonkovića, Slavko Prišćan je u Rovišću bio nositelj liste, a kako niti jedne druge nije bilo, pa su u Vijeće ušli svi HDZ-ovi kandidati, to znači da rovišćansko Općinsko vijeće u startu ima člana manje jer Prišćan kao načelnik ne može biti u vijeću. U Rovišću je tako umjesto 13, 12 vijećnika. Predsjednika Vijeća Luku Markešića to ne zamara previše.

-Nismo mi znali da neće biti niti jedna druga lista za vijeće, a naš načelnik je pametan i lijep i onda mi njega biramo tu – hvali Prišćana Markešić.

Na prvi pogled takva situacija sa samo jednom kandidiranom listom koja je cijela ušla u vijeće je politički san snova – četiri godine bez oporbe, propitkivanja s osiguranom jednoglasnom podrškom. No, što ako netko od vijećnika da ostavku, odseli ili iz nekog drugog razloga ne može biti u vijeću? Što onda? Iz Ministarstva uprave tumače da dok se god odluke mogu donositi zakonom propisanom većinom nema problema.

-Predstavničko tijelo jedinice može funkcionirati i s članom manje ako iz objektivnih razloga nema mogućnosti određivanja zamjenika vijećniku kojemu je mandat stavljen u mirovanje ili mu je mandat prestao. Međutim, potrebno je napomenuti da u tom slučaju trebati voditi računa da se kvorum određuje u odnosu na ukupan broj članova utvrđen zakonom, a ne trenutni broj članova predstavničkog tijela. Odnosno, da je odluke potrebno donositi većinom propisanom zakonom (većinom koja se računa u odnosu na broj članova de iure, a ne de facto) – navodi u svom odgovoru Ministarstvo uprave.

Markešić o scenariju u kojem bi vijeće bilo desetkovano, ne želi razgovarati.

-Šta bi bilo, kad bi bilo, smatram da će vijeće funkcionirati kao i do sada kada smo imali tri vijećnika koji nisu bili u HDZ-u – navodi Markešić.

U to da većina od devet vijećnika neće dati petama vjetra vjeruje prvi čovjek Bereka.

-Ne daj Bože da bude toliko odlazaka – kaže kroz smijeh Tonković, a razloga za bezbrižnost ima jer ga kao i Prišćana osim u slučaju masovnog vijećnićkog egzodusa čekaju mirne četiri godine barem što se predstavničkog tijela tiče.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!