Otkrio za što će se najviše zalagati, prokomentirao i navodni poziv u jedan Klub zastupnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ZAGREB – Bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs podnio je zahtjev za aktivaciju saborskog mandata koji je osvojio na prošlim parlamentarnim izborima, na listi RESTART koalicije predvođene SDP-om. Potvrdili su to za portal Klikni.hr predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics te sam Damir Bajs.

-Aktivirao sam saborski mandat, no još uvijek nisam saborski zastupnik jer se za to nisu stekli uvjeti. No, kad se to dogodi, kad riješimo sve potrebne tehnikalije, bit ću aktivan zastupnik koji će se zalagati za opće interese, a posebno za interese Bjelovarsko-bilogorske županije i ovog dijela Hrvatske – kazao je Bajs.

Iako se u političkim kuloarima pojavila informacija kako je već dobio pozivnicu da se pridruži saborskom Klubu zastupnika nacionalnih manjina kojim predsjeda njegov dugogodišnji politički partner Vladimir Bilek, Bajs to demantira.

-Za sada nisam primio ničiji poziv. Nakon što i službeno postanem zastupnik, vidjet ću na koji ću način djelovati u saboru – hoće li to biti samostalno, kroz rad nekog od postojećih klubova zastupnika ili možda novi – kazao je Bajs.

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Jankovics kazao je nam je kako bi Povjerenstvo do srijede trebalo održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o svim aktivacijama i zamrzavanjima mandata, odnosno zamjenama u Hrvatskom saboru koje su iznjedrili minuli lokalni izbori.

-Promjene ćemo nakon toga predložiti Saboru, o čemu bi zastupnici trebali glasovati u petak – kazao nam je Jankovics.

Podsjetimo, Damiru Bajsu ovo će biti drugi angažman u Hrvatskom saboru. Kao predstavnik Hrvatske seljačke stranke u parlament je ušao 2011. godine, kao zamjena tadašnjem stranačkom šefu Josipu Friščiću, a napustio ga je godinu kasnije, i to nakon podužeg natezanja oko mandata s strankom na čelo koje je u međuvremenu zasjeo Branko Hrg, a iz koje je Bajs na koncu izbačen. Nakon što je na kraju te političke sapunice Josip Friščić zatražio reaktivaciju mandata, Bajs je morao napustiti Sabor. Situacija je ovoga puta drugačija. Zbog Bajsova aktiviranja mandata s prošlih parlamentarnih izbora, saborske klupe mora napustiti SDP-ova Martina Grman Kizivat, koja je ušla u Sabor kao njegova zamjena. Ona je, inače, na prošlogodišnjim izborima osvojila 116 preferencijalnih glasova, a Bajs 4251.

S Bajsom, broj saborskih zastupnika iz Bjelovarsko-bilogorske županije povećat će se na četiri. Uz već spomenutog Vladimira Bileka (NEZ), tu dužnost obnašaju i Dario Hrebak (HSLS) i Miro Totgergeli (HDZ).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!