Borba za direktorsku fotelju odavno traje, ali vlasnici Sajma pripremaju iznenađenje koje će razočarati kandidate

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Proteklog vikenda u Gudovcu je trebao biti održan 23. proljetni međunarodni poljoprivredni sajam. Nije ga bilo unatoč najavama i odobrenju Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naprasno je otkazan uz ispriku direktora Davorina Posavca izlagačima koji su pozitivno odgovorili na njegov javni poziv.

Također nije održana ni Skupština društva jer nije sazvana u skladu sa zakonom i s manjkavim materijalima. Zakonski rok za održavanje skupštine je kraj lipnja i Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar kao suvlasnici pripremaju se za nju i traže način kako posrnuli Sajam vratiti na noge.

A stanje nije dobro. Već smo pisali, ali podsjetimo: u godišnjim financijskim izvješćima za 2020. godinu iskazan je značajan gubitak u visini od 3.270.884,00 kn; u izvješću se navodi da se protiv društva vodi jedan radni spor. Vlasnicima nije poznato o kojem radnom sporu se radi, niti koje financijske učinke za društvo on može proizvesti. Društvo je već imalo jedan radni spor, po kojem je isplaćena značajna odšteta; u izvješćima se navodi i da se društvo u 2021. zadužilo zbog nelikvidnosti kratkoročnim kreditom u iznosu od 426.000,00 kn kojim je zatvorilo postojeći dugoročni kredit. Zaduženje je provedeno bez znanja i suglasnosti suosnivača.

Nije tajna da je direktor Posavac bio čovjek bivšeg župana Damira Bajsa, ali nije tajna ni to da je Bajs „sajamskom koalicijom“ obećao Sajam SDP-u, a koje mjesto bi se vjerojatno našlo i za Domovinski pokret. Kuloari su tvrdili da se tamo vidjela Sandra Frčo. Ona je to službeno demantirala, ali ‘Sandrini spin doktori’ nezaustavljivo su pronosili glas o tome koliko koštaju tri SDP-ova mandata.

Kako je pobjedom Marka Marušića „sajamski pakt“ propao, vrući krumpir ili rupetina u blagajni pada na leđa Marušića i Hrebaka. Što će učiniti da spase tvrtku i manifestaciju poznati i izvan hrvatskih granica?

Neslužbeno doznajemo da je među zaposlenicima nemali broj onih koji misle kako bi najbolje vodili tu tvrtku, ali i onih koji su svjesni kako su zaposleni političkom direktivom pa sada traže zaštitu nove vlasti.

Dobro upućeni izvori s Bjelovarskog sajma posebno ističu dvojicu aspiranata na fotelju Davorina  Posavca, koji je sam najavio odlazak i od vlasnika zatražio razrješnicu. Prvi je navodno Slavko Zlomislić iz HDZ-a, a drugi već zaboravljeni bivši direktor Zlatko Salaj iz HSS-a.

Isti izvori tvrde kako je za svoj posao zabrinut Nino Kovačić, sin donedavnog načelnika Velikog Trojstva, Ivana Kovačića. Na Sajmu je, kažu, zaposlen političkom direktivom bivšeg župana Damira Bajsa, pa je sada u strahu da sličnom direktivom ne bude otpušten.

Šuškalo se uoči lokalnih izbora da se Ivan Kovačić više na namjerava kandidirati za načelnika, ali je Bajs insistirao na njegovoj kandidaturi, podsjećajući ga da mu je zaposlio sina.  Vremešni Kovačić popustio je pod pritiskom misleći da štiti sina, ali ironija sudbine htjela je da i Bajs i Kovačić na izborima dožive poraz, pa je sin ostao bez političke zaštite.

Sve to je još samo jedna potvrda koliko su Bajsove županijske strukture bile premrežene nepotizmom o kom su godinama svi šutjeli.

Kako bi tome stali na kraj vlasnici Bjelovarskog sajma (Grad Bjelovar i Bjelovarsko bilogorska županija) koje predstavljaju župan Marko Marušić i gradonačelnik Dario Hrebak, navodno razmišljaju o uvođenju interventne mjere koja bi mogla biti jasna poruka u borbi protiv nepotizma, ali i klijentelizma.

Na čelo sajma, kao vršitelji dužnosti navodno bi trebali doći županova zamjenica i gradonačelnikov zamjenik. Dakle, Marija Jungić i Igor Brajdić bili bi  odgovorni za opstanak Sajma, pripremu jesenske priredbe i povratak bilance u „zeleno“, a s imenovanjem direktora neće žuriti. Time bi ohladili ambicije raznih pretendenata na direktorsku fotelju, a ujedno i smanjili troškove novog direktora, službenog automobila, kartice i svih drugih troškova koje nosi ta funkcija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!