Skupštinu će opet voditi žena, zapelo oko prijedloga za oporbenog potpredsjednika. Najveće čudo – sjednica će se prenositi online!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Formiranjem nove Županijske skupštine, sutra bi trebali biti stvoreni svi uvjeti za normalno funkcioniranje Bjelovarsko-bilogorske županije. Konstituirajuća sjednica zakazana je za 10 sati i moći će je pratiti svi zainteresirani građani. Naime, iako su se na kraju mandata bivšeg župana Bajsa u Županiji kleli kako nisu u mogućnosti osigurati video prijenos sjednica, tvrdeći kako je to preskupo, pa su se umjesto toga sjednice provodile dopisnim putem, novi župan Marušić pronašao je rješenje.

-Sutrašnja, ali i buduće sjednice Županijske skupštine prenosit će se uživo, putem Facebook stranice Bjelovarsko-bilogorske županije. Građani imaju pravo znati o čemu se govori na sjednicama, ovime im otvaramo vrata Skupštine. Za snimanje i prijenos će se pobrinuti informatička služba unutar Županije, tako da nećemo imati nikakav dodatni trošak – najavio je Marušić.

Građani će tako iz prve ruke imati priliku vidjeti kako priseže ekipa od 37 županijskih vijećnika koji će iduće četiri godine u njihovo ime donositi brojne važne odluke. Među ostalim, svjedočit će i odabiru predsjednika novog skupštinskog saziva. Točnije, predsjednice. Partneri iz vladajuće većine, odnosno HDZ koji ima 11 mandata, HSLS sa svojih šest te DHSS sa dva, odlučili su da Skupštinu vodi Ivana Jurković Piščević, inače direktorica bjelovarskog Tehnološkog parka. Jurković Piščević je u Skupštinu ušla kao nezavisna kandidatkinja na listi HSLS-a, a njezinim imenovanjem za predsjednicu, Skupštinu će, nakon pauze od dvije godine, ponovno voditi žena. Pola prošlog mandata, naime, predsjednica je bila Đurđica Ištef Benšić.

Desna ruka novoj predsjednici trebao bi pak biti Ivan Beljan iz DHSS-a, dok bi drugog potpredsjednika trebala dati oporba. Politički kuloari posljednja dva dana bruje kako je zbog toga zaiskrilo između Bajsove struje i SDP-a. Kako nam otkriva pouzdan izbor, Bajsovi vijećnici su uzeli zdravo za gotovo da imaju pravo na potpredsjednika te su za to mjesto odlučili predložiti predsjednika Skupštine u prošlom mandatu, Maria Preskočila. Međutim, to se navodno nije svidjelo nekim SDP-ovcima koji drže da oni imaju pravo na potpredsjednika, s obzirom da u Skupštini imaju tri mandata, a sama Bajsova stranka dva, dok preostalih 11 otpada na članove drugih stranaka iz tzv. vlakić-koalicije. Sandra Frčo (SDP) kaže kako je i sama čula kuloarske priče, no tvrdi kako one nisu točne.

-Nitko nas nije tražio potporu za mjesto potpredsjednika Skupštine, niti će SDP imati svog kandidata za to mjesto – otkrila nam je.

S obzirom da kandidata neće imati ni Domovinski pokret koji je osvojio dva mandata u Skupštini, što nam je potvrdila Dubravka Dragašević, preostaje tek netko od vijećnika s Bajsove liste. Hoće li to zaista biti Mario Preskočil, nismo uspjeli doznati jer nam se, po običaju, nije javljao na telefon.

Bez obzira što na kraju odluči oporba, sutrašnja sjednica trebala bi, prije svega, biti formalnost. Uz odabir predsjednice i potpredsjednika, ona podrazumijeva još nekolicinu poteza tehničke prirode, poput zamjena vijećnika koji iz nekog razloga neće sjediti u Skupštini. Tako će, primjerice, umjesto župana Marušića i njegove zamjenice Marije Jungić, u Skupštinu ući Ivan Marković i Drago Hodak s liste HDZ-a, a umjesto Daria Hrebaka i Igora Brajdića Slavko Došen i Goran Romek s HSLS-ove liste.

S obzirom da su HDZ, HSLS i DHSS s nezavisnima Pirakom i Palijem osigurali stabilnu većinu od 19 ruku, a šuška se da su o suradnji pregovarali već s određenim vijećnicima oporbe, većina odluka na sutrašnjoj sjednici trebala bi biti donesena bez problema. Puno izazovnija vjerojatno će biti sljedeća, prva radna sjednica, koja bi se trebala održati već krajem lipnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!