Daruvarska Mata Hari: Kako izgubiti izbore, a ostati na vlasti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izabereš političku opciju, odeš na izbore i izgubiš, točnije, svaki deseti građanin da ti glas da postaneš gradonačelnik/gradonačelnica. I što onda?

Naviknut na život s povlasticama koje ti može pružiti samo vladajuća elita, nema puno izbora. Jedan je svakako podviti rep i čekati bolju priliku i još jednom razmisliti o svim razlozima koji su te potaknuli da baš s gubitnicima kreneš prema tronu. Za tu verziju trebalo bi pričekati novi izborni ciklus i sakriti se negdje gdje te neće pronaći očekivana metla nove vlasti.

Ima i drugi način: treba što prije promijeniti ekipu, presvući dres u poluvremenu i opet zaigrati u prvoj postavi bez obzira na kojem mjestu. Važno je jedino da se plaća i da je sigurno.

Ali kako pretrčati u drugu ekipu i nametnuti se novom treneru? Možeš reći da si bio u nesporazumu sam sa sobom, da si bio na tajnom zadatku podrivanja mrskog protivnika spreman primiti gol kroz noge, možeš se pozvati i na lidere stranke i države u nadi da to nitko neće provjeriti. Treba pokušati sve jer nema slađeg od života s malo rada i puno novca, a toga baš u vezi s politikom, vlastima, ima najviše.

Kucamo danima na vrata „zaboravljenih asova“, perjanica s lista poraženog župana Damira Bajsa, u želji vidjeti što će biti s njima. Njegova velika, ali labava koalicija bez dublje svjetonazorske povezanosti gdje je jedini interes bio održanje na vlasti i svega što s tim ide mjerljivo u kunama, već se počela osipati i izabrani vijećnici spremni su podupirati nove čelnike koji su dobili povjerenje na izborima.

Tanja Herceg bavila se i modelingom, izvor: 4kotača

Tako smo pokucali i na vrata ureda Tanje Herceg, Bajsove kandidatkinje za gradonačelnicu Daruvara, inače zaposlene u Javnoj ustanovi razvojna agencija. Tanje nema na poslu, na bolovanju je, ne javlja se na nepoznate brojeve, ali je zato bila na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Daruvara, a jučer vidimo na Facebooku da je posjetila i izložbu koju je organiziralo kulturno društvo Prosvjeta.

Dok izbiva s posla, umjesto da posjećuje doktore, ista ta „bolesnica“ opsjeda novoizabrane čelnike grada i županije, zasipa ih mailovima, šalje sms poruke, zove telefonom, zaskače pred vratima ureda i nudi političku potporu pobjednicima.

Na izložbi u Daruvaru

Objašnjava im da je sve ovo u proteklih nekoliko mjeseci bio jedan veliki nesporazum. Hvali se naokolo da je ona u stvari „u izvrsnim odnosima s vrhom države, točnije Vlade i Sabora te s njihovim kabinetima, a bome i Europarlamentom“. Nova lokalna upravljačka garnitura, tvrdi Tanja, već je od njenih utjecajnih prijatelja iz Zagreba dobila jasnu direktivu da ju smjesta imenuje na neku od važnih funkcija i samo je pitanje dana kada će se to dogoditi. Jer Tanja ‘igra’ na najvišoj političkoj razini, kojoj nova upravljačka lokalna garnitura još nije dorasla.

Pa gdje će onda, kad ozdravi, karijeru nastaviti spomenuta ambiciozna mlada političarka. Gdje god provjeravali, nitko nam u Zagrebu nije mogao potvrditi da je riječ o svojevrsnoj daruvarskoj Mata Hari koju nakon izbora treba povući iz tajne misije i postaviti u novu vlast. Tajna misija ne postoji i nikada nije niti postojala, a osobe iz te misije, njeni politički zaštitnici, samo su dio fikcije gospođe Herceg. U toj borbi za novo normalno i očuvanje statusa, Tanja svakako nije jedina, ali očito spada u red najmaštovitijih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!