Posrnuloj tvrtki dopušten ulazak investitora koji će dobiti udio barem 51 posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Članovi Županijske skupštine nisu imali vremena za predah već su nakon konstituiranja morali odmah zasukati rukave i primiti se vrućeg krumpira Vodoprivrede Daruvar. Tvrtka je u kojoj županija ima 60 posto udjela, a koja je još od siječnja prošle godine u predstečaju. Dva dana nakon izbora je stigao hladan tuš kada je predstečajni postupak obustavljen na što se tvrtka žalila. Sada su od Županijske skupštine tražili dozvolu za dopunu statuta kako bi se Vodoprivreda Daruvar mogla dokapitalizirati za više od trećine temeljnog kapitala. Šteta što se o tome nije ranije vodilo više računa.

 -Mi moramo sada spašavati ono što je propušteno u prošlom razdoblju – rekao je HDZ-ov Damir Lneniček.

 Oporba je skeptičnija. Ta je tvrtka, podsjeća županijska oporba, već dva puta dokapitalizirana. Uz to način na koji je točka došla na dnevni red također nije primjeren. Samokritično su priznali da je to bio način ponašanja bivše vlasti pa to ne očekuju od ove.

 -Nije u redu da se materijali koji uz to sadrže tek tri stranice, a Ribnjačarstvo Končanica i Vodoprivreda Daruvar zaslužuju puno više od tri stranice, dostave u dvije minute na ovakvoj sjednici – rekla je Dubravka Dragašević iz DP-a.

 Direktor Vodoprivrede Daruvar Robert Marinić ističe kako se izmjenom statuta omogućuje ulaganje privatnog investitora za što je njihov preduvjet često upravo udio u vlasničkoj strukturi, odnosno kontrolni paket.

-Na osnovu raznih informativnih razgovora pojedini ulagači koji ako se odluče na dokapitalizaciju Vodoprivrede Daruvar d.d. žele biti i većinski vlasnici, znači bar 51 posto, a to je ulaganje veće od temeljnog kapitala. Drugi model rješavanja predstečajnog postupka je i prodaja udjela u Ribnjačarstvu Končanica d.d. – tumači Marinić.

Dva puta je natječaj raspisan, ali interesa nije bilo. Omugaćavanjem ulaska privatnog investitora koji će morati upumpati 15 milijuna kuna će se spasiti 140 radnih mjesta i omogućiti nastavak proizvodnje, poručio je pak nezavisni Vladimir Bilek.

-Nitko neće odnijeti ni ribnjake s područja Končanice ni Vodoprivredu Daruvar s područja Daruvara, a postoji i ugovor s Hrvatskim vodama koji je konstanta – ističe Bilek.

Dopuna statuta je na Skupštini odobrena s 24 glasa za, tri protiv i četiri suzdražana. No, direktor Marinić je od predsjednice Županijske skupštine Ivane Jurković Piščević dobio i zadatak da u sljedećih nekoliko tjedana pripremi analizu poslovanja Vodoprivrede, projekciju budućeg poslovanja te da razradi model s tri rješenja kako se izvući iz sadašnje situacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!