Kreće gradnja prvog hrvatskog biološkog bazena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Na korak do finala najvećeg projekta u povijesti Čazma Nature su došli u Čazmi. Potpisan je ugovor s izvođačem radova za gradnju Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma, u sklopu kojega se nalazi biološki bazen, prvi takav u Hrvatskoj. Kao prvi, Čazmanci su morali raspetljati nekoliko zavrzlama da bi došli do gradnje svog biološkog bazena.

-Trebalo je promijeniti pravilnike na nivou Ministarstva zdravstva, bilo je i imovinsko-pravnih problema oko neke čestice RH koja je bila na tom mjestu. Puno problema, ali problemi su iza nas i idemo raditi. Ovih dana će biti uvođenje izvođača u posao i prva lopata kreće – kaže gradonačelnik Dinko Pirak.

FOTO Grad Čazma, Gradonačelnik Dinko Pirak

Prva lopata i sve ostale do završetka projekta što bi trebalo biti do kraja godine je pripala Hidroregulaciji. Biološki bazen će se rasprostirati na 1665 četvornih metara, a izgradit će se i zelena učionica, poučni bazeni s biljkama, terasa i sunčalište, teren za odbojku i dječje igralište. Takvi biološki bazeni su u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji hit, pa Pirak vjeruje da će i Čazma postići isto.

-Vrijeme je zdravog života, zdravog življenja barem tome težimo i upravo je bazen na tom tragu jer želimo prezentirati život u skladu s prirodom i kroz tu prirodnu baštinu napraviti edukaciju za mlade – navodi Pirak.

Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija, a koristiti bi se trebao kroz cijelu godinu i to ne samo za plivanje već i za klizanje i razne priredbe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!