Među zainteresiranima za nadziranje gradskih tvrtki ima i političara, u Gradu očekivali da će prijava biti više

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar je 10. lipnja raspisao javni natječaj za izbor članova Nadzornih odbora trgovačkih društava Komunalac i Vodne usluge, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Novost je da će članovi tih odbora morati imati sveučilišnu diplomu, pet godina radnog iskustva na sličnim poslovima u struci te ispunjavati sve posebne uvjete iz natječaja. Isto tako, neće se smjeti baviti konkurentskim poslovima ili biti u sukobu interesa. Natječaj je sada zatvoren, a trajao je osam dana. Provedenim natječajem traže se četiri člana koji će zamijeniti trenutne članove kojima mandat ističe 26. lipnja.
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak otkrio nam je kako je pristigla 41 prijava što je, smatra, i nešto manje od očekivanog.

-Vidjet ćemo kakve su prijave stigle, gradsko povjerenstvo mora obaviti svoj dio posla i sve pregledati. Na osnovnu preporuka povjerenstva, donijet ćemo oduke – rekao je Hrebak.
Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne službe otkrila nam je daljnji postupak.

– Povjerenstvo će razmotriti svaku prijavu te sukladno tome napraviti rang listu s kandidatima koji ispunjavaju formalne uvjete. Nakon toga kandidati će biti pozvani na razgovor. Potom će Povjerenstvo podnijeti izvješće o provedenom postupku javnog natječaja gradonačelniku. Gradonačelnik će zatim Gradskom vijeću predložiti kandidate za članove nadzornog odbora trgovačkih društava. Slijedi procedura da se odluka upućuje na trgovačka društva, odnosno Komunalac i Vodne usluge, koje tu odluku mogu ili potvrditi, ali i ne suglasiti se s predloženim kandidatima – tumači Vizi.
Iz svega navedenog, jasno je da bi izabrani kandidati prije svega trebali biti stručni, no i sam gradonačelnik kaže da je već načuo da ima onih koji su povezani s određenim političkim strankama. No, dodaje, to ne znači da će oni proći.
Ova šuškanja provjerili smo sa Željkom Vizi.

– Ne bi smjelo tu biti politike s obzirom na to da natječaj striktno propisuje uvjete. Postoji vrlo mala mogućnost političkog kadroviranja. S druge strane, Povjerenstvo je vrlo nepristrano i stručno – poručila je Vizi.
Ostaje vidjeti hoće li u Bjelovaru presuditi već dobro poznata transparentnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!