Vatrogasci iz BBŽ tijekom sezone pomažu svojim dubrovačkim kolegama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom ljetnih mjeseci, u jeku turističke sezone kad je zbog visokih temperatura opasnost od požara veća, vatrogasci iz kontinentalne Hrvatske odlaze u Dalmaciju pomoći svojim kolegama. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Daruvar, Zdenko Brandejs ispričao nam je kako to funkcionira.

– Vatrogasci iz Bjelovarsko-bilogorske županije odlaze u Državnu intervencijsku vatrogasnu postrojbu (DIP) Dubrovnik, u sezonsku postaju Zvekovica. Pet vatrogasaca odlazi na smjenu od po 15 dana, oni su samo iz javnih vatrogasnih postrojbi. U prvu smjenu, koja počinje 24. lipnja, idu dva vatrogasca iz Daruvara, jedan iz Grubišnog Polja, jedan iz Garešnice i jedan iz Čazme. Oni će tamo biti 15 dana stacionirani u DIP-u, radit će tamo s interventnom državnom vatrogasnom postrojbom – ističe. Naravno, i u županiji uvijek ostaje dovoljan broj vatrogasaca, a Brandejs navodi kako u BBŽ djeluje pet javnih vatrogasnih postrojbi te 17 središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji izlaze na intervencije.

– Za redovne dislokacije sada nisu planirani dobrovoljni vatrogasci, ali oni se uključuju kada idemo na izvanredne dislokacije, onda idu i oni koji su prošli osposobljavanje za gašenje požara na otvorenom prostoru te prijevoz helikopterima – objašnjava. Zanimalo nas je i kako se raspoređuju vatrogasci te gdje su sve dosad bili.

– Glavni vatrogasni zapovjednik donosi plan angažiranja vatrogasnih postrojbi sa kontinenta koji se upućuju u priobalje. Mi smo već dosta godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, bila smo na Mljetu, sad Zvekovica, bili su naši vatrogasci i u Splitu, na Pelješcu, na Lastovu, u Zadru… gdje treba, tamo idu naši vatrogasci – zaključuje. Otkriva i koliko traju ove dislokacije.

– To su po 15 dana smjene, u pravilu uvijek bude po šest smjena. Glavni vatrogasni zapovjednik određuje kada će prestati dislokacija, ali većinom one traju do kraja rujna, no ako je sušni period to može biti i do polovice listopada – naglašava Brandejs. Izvanredne dislokacije organiziraju se po potrebi, kaže, ako negdje nastane veliki požar ili se dogodi velika katastrofa. Tada se u pogođena mjesta upućuju pomoćne snage.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!