Je li prezentacija ravnateljice JURE Slobodanke Čalić prva ili posljednja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da se ne lažemo, jedan od ključnih razloga zašto JURA nije dovoljno dobro surađivala sa svim jedinicama lokalne samouprave je politika, rekao je Filip Vusić, zamjenik ravnateljice te županijske ustanove na prvom kolegiju načelnika i gradonačelnika sa županom.

Javna ustanova Razvojna agencija prevažna je institucija i nezaobilazni alat lokalnoj zajednici u pristupu europskom financiranju svojih projekata. Žalosno je bilo čuti kako gradovi, a i neke općine uopće nisu surađivale s Jurom, već su bile upućene na druge tvrtke specijalizirane za izradbu i provedbu projekata prijavljenih EU fondovima. Tim više jer se JURA financira 85 posto europskim novcem, a njihove usluge su za općine i gradove besplatne. O razlozima zašto je tome bilo tako ništa nije rekla ravnateljica Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Slobodanka Čalić.

Kako se to uplela politika u rad ustanove koja bi trebala biti servis lokalcima nitko iz agencije nije ništa rekao, ali nije bilo teško zaključiti da je i JURA bila produžena ruka politike bivšeg župana za kojeg su postojali oni koji su s njim i ostali svrstani u kategoriju „neprijatelj“. Tako su i županijske institucije bile na raspolaganju podobnima, a ostali neka se snađu sami ako se nisu spremni pokloniti poglavaru.

Jučerašnji kolegij nagovještaj je dijametralno suprotne politike. Na njemu su bili lokalni čelnici različitih stranaka, ali to nitko nije spomenuo, problematizirao niti radio razliku među njima. Sve su rasprave bile usmjerene napretku svake sredine pa tako i županije, saborski zastupnici bez obzira na stranačku boju stavili su se na raspolaganje kolegama iz svog kraja.

To su zacijelo primijetili i čelnici Razvojne agencije i njihova ravnateljica Slobodanka Čalić koji trenutačno planiraju strategiju razvitka BBŽ, ali od jučer ne više napamet, već u suradnji s gradonačelnicima i načelnicima. Cilj je sljedeće godine povući 609,5 milijuna europskih kuna za 30 ključnih projekata. Župan Marušić jasno je rekao da je dosadašnja praksa prošlost pa ćemo pratiti kako su te nove vjetrove pročitali u Juri.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!