Hrebak: Smještaj u vrtiću bit će jeftiniji, odgojiteljice će imati veće plaće, a planiramo graditi još tri vrtića!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od iduće godine Bjelovarčani će smještaj svojih mališana u vrtićima na području grada plaćati stotinu kuna manje, odnosno 400 kuna. Time će aktualna gradska vlast početi s realizacijom obećanja iz kampanje o smanjenju cijene vrtića na konačnih 300 kuna.

-Cijenu nećemo smanjiti odjednom jer bi to bio preveliko opterećenje z proračun, već ćemo to učiniti postupno, baš kao što smo postupno smanjivali i prirez. Iduće godine će tako cijena vrtićkog smještaja biti smanjena za stotinu kuna, za godinu nakon toga za još stotinu – tumači bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji dodaje kako, kad se govori o ovoj temi, u Bjelovaru najveći problem nije cijena vrtića, već nedostatak vrtićkih kapaciteta. To se pokazalo i ove godine, kada je, unatoč otvorenju novog dječjeg vrtića u Gudovcu u kojem je mjesto pronašlo 50 djece, na listama čekanja ipak ostalo 150 mališana, uglavnom kandidata za jaslice.

-Prema našim procjenama, 50 posto naše djece ne ide u vrtić i to moramo promijeniti. Nakon što smo prvi put snizili cijenu vrtića, interes za upise je porastao pa je za očekivati da će dodatno porasti nakon novog smanjenja. Stoga moramo graditi nove vrtiće – kaže Hrebak.

Dario Hrebak

Počelo je s novim vrtićem u Gudovcu, a plan je uskoro izgraditi još jedan, u Ulici Viktora Bubnja. Grad želi maksimalno iskoristiti europske fondove pa bi ovih dana trebalo započeti projektiranje dječjeg vrtića u Ždralovima, a dugoročno je u planu i izgradnja još jednog vrtića u nekom od prigradskih naselja.

Osim o smanjenju cijena smještaja i izgradnji novih vrtića, u Gradu ovih dana s predstavnicima dječjih vrtića razgovaraju o još jednom aktualnom problemu.

-Riječ je o usklađivanju ekonomske cijene smještaja djeteta i udjela koji Grad izdvaja u gradskom i privatnim vrtićima. Privatni dječji vrtići su u nezavidnoj situaciji, troškovi svakodnevno rastu, a ravnatelji žele i povećati plaće odgojiteljicama, tako da ćemo korigirati udio koji Grad izdvaja za privatne vrtiće – najavljuje Hrebak.

Kad se sve zbroji – smanjenje cijene smještaja, već izdvajanja za privatne vrtiće, veće plaće za odgojiteljice, ali i nova mjera o besplatnom smještaju za treće i svako sljedeće dijete u pojedinoj obitelji koja je na snazi, ukupna izdvajanja za predškolski odgoj iz gradskog proračuna u idućoj godini trebala bi se povećati za oko 3,5 milijuna kuna. Srećom, kaže gradonačelnik, proračun se puni dobro, pa spomenuti iznos nije nešto što ne bi mogao izdržati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!