Svi grijesi direktora Posavca ili zašto će Skupština odbiti njegovo financijsko izvješće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na sutrašnjoj skupštini Bjelovarskog sajma možemo očekivati neprihvaćanje financijskog izvješća uprave Sajma. O gubicima te tvrtke već smo pisali, osim više od 3 milijuna kuna gubitka još je dignut kredit od gotovo pola milijuna kuna bez konzultacije s vlasnicima. Postoji i niz drugih nejasnoća o kojima Grad i Županija očekuju odgovore od Davorina Posavca.

Nejasno je kako je za šestero zaposlenih odlukom direktora društva prekinut rad i da im se od prosinca 2020. isplaćuje minimalna plaća. Iz kojih izvora društvo isplaćuje plaću ako već drugu godinu nema priredbi?

U izvješću Uprave navedeno da je izvršena tržišna procjena vrijednosti nekretnina Bjelovarskog sajma i da iznosi 17.360.000 kn. Međutim, nejasno je za koje potrebe je ona provedena.

Već smo pisali da je na prošloj skupštini 2020. predsjednik skupštine župan na prijedlog direktora donio odluku o isplati dobiti ostvarenoj za 2019., znajući u isto vrijeme da će društvo za 2020. ostvariti ovako značajan gubitak, što je u suprotnosti s odredbama čl. 406. ZTD-a.

Vlasnicima nije jasan ni Godišnjeg programa rada Bjelovarskog sajma za 2021. godinu. Naime, dostavljen je kalendar priredbi s popisom priredbi i datuma održavanja, a ne Program rada. Dokument se i ne može se nazvati Programom rada, u njemu bi trebali biti prikazani ciljevi poslovanja s pokazateljima uspješnosti, odnosno planiranim brojem posjetitelja, izlagača, površine po svakoj priredbi, itd.

Uprava navodi i da se protiv društva vodi jedan radni spor. O kojem radnom sporu se radi i koji su mogući financijski učinci – nema odgovora. Društvo je već imalo jedan radni spor, po kojem je isplaćena značajna odšteta. 2019. su isplaćeni troškovi po presudi u radnom sporu 466.586,99 kn bez znanja skupštine.

Nije jasna ni odluka po kojoj su koncem 2019. prodana oba vozila u vlasništvu Sajma i društvo ostalo bez službenih vozila. Sutra bi mogli saznati odgovore barem na neka od ovih pitanja.

Tekst je sufinancirala Agencija za elektroničke medije iz fonda za poticanje novinarske izvrsnosti


PODIJELI S PRIJATELJIMA!