Bajs od općinske načelnice tražio pola milijuna kuna za projekt koji su već platile Hrvatske vode i općina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ZRINSKI TOPOLOVAC – Općine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije često se bore s mnogim izazovima, ali izazov koji kao “Kineski zid” stoji ispred njih je tvrtka Bjelovarsko-bilogorske vode. Vodovodna mreža osnovna je infrastruktura 21. stoljeća – rečenica je koja se iznova ponavlja, ali ona kao da ne vrijedi isto za sve. Priča o borbi gdje su na jednoj strani ringa općine i gradovi, a na drugoj BB vode počinje još za vrijeme vladavine župana Miroslava Čačije kada je bivši direktor BB voda Želimir Curiš, trenutačni zamjenik Komunalija d.o.o Čazma, napravio građevinske dozvole za sva naselja na prostoru BBŽ.

S dolaskom Damira Bajsa na mjesto župana, te dozvole naslijedio je novi direktor Dragan Lučić. U samim počecima, dozvole su distributeri mogli preuzeti, no kasnije se po vrlo upitnoj logici tražio novčani iznos koji se mora platiti kako bi BB vode ustupile dozvolu. Neobična je činjenica i što su te građevinske dozvole Hrvatske vode plaćale 80 posto, a 20 posto općine i gradovi i to novcem koji je iz Hrvatskih voda išao prema Županiji. U Županiji su odmah to potrošili za potrebe građevinskih dozvola, a nakon toga, opet se tražilo dodatno plaćanje.

Zašto BB vode čuvaju već plaćenu dokumentaciju uz pomoć koje bi mještani brojnih općina mogli imati normalan standard življenja? Pitanje je to s velikim upitnikom, ali i svojevrsnim gnušanjem onih koji su u toj branši.

Ukidanje BB voda

– To je kriminalno djelo. Navodno, u knjigama BB voda dozvole stoje upisane kao sredstvo koje je njihovo i na koje oni moraju plaćati porez. Više je tu kombinacija. Najbolja zadnja varijanta bila bi ukidanje BB voda jer oni više nemaju nikakvu svrhu. Nije to neka nova vijest, i stara vlast je planirala njihovo zatvaranje. Bila je namjera da to bude zajednički distributer i svašta nešto, no nažalost od toga ništa nije ispalo. Još u bivšoj vladavini župana Čačije napravljene su kvalitetne dozvole i ja se nadam da su one sačuvane. Ako otvorite gradilište, ta dozvola traje vječno. Jesu li neke propale to ne znam, naročito tu mislim na Zrinski Topolovac, gdje se radi o većem projektu – rekao je Ivan Beljan, direktor Komunalije d.o.o Čazma.

Bajsov prijedlog

Da se cijela nedostupna isprojektirana dokumentacija vodovoda Zrinskog Topolovca nalazi u BB vodama, potvrdila nam je načelnica Jasna Mikles Horvat. – Svi naši pokušaji da dođemo do dokumentacije bili su bezuspješni. Komunicirali smo problem i s Hrvatskim vodama, a čak smo imali sastanak gdje smo predstavnik naše Županije, predstavnik Komunalca i ja bili s voditeljem sektora za vodoopskrbu u Zagrebu. Svi su bili suglasni da tu dokumentaciju treba predati ili nama ili Komunalcu, svi osim predstavnika Županije, no on je dobio nalog što treba reći. Ista dokumentacija koju su preko 80 posto financirale Hrvatske vode, nekim je čudom ušla Županiji u imovinu – navodi Mikles Horvat.

Pri posjeti bivšeg župana Bajsa Zrinskom Topolovcu, dotaknuli su se i pitanja vodovoda. – Bivši župan mi je ponudio da otkupim dokumentaciju i to za pola milijuna kuna plus PDV. Predložio mi je i da PDV platim odmah, a ostalo na rate. Naravno, meni nije odgovarala takva realizacija projekta jer čemu davati novac za nešto što nisu oni financirali nego Hrvatske vode. Uostalom, pitala sam se zašto ne bi bili partneri pa novac ostavili gdje je i uložili ga u samu realizaciju projekta. Nismo pronašli razumijevanje i sve je ostalo kako je – kaže načelnica.

Prema riječima Mikles Horvat, Hrvatske vode imale su veliku volju riješiti cijeli problem, no to rješenje nije se dogodilo. – U međuvremenu sam nakon izbora popričala s našim novim županom Markom Marušićem koji je rekao da nema nikakvog interesa u čuvanju te dokumentacije već samo treba pronaći pravno rješenje – kaže.

Vođena nimalo bajnom situacijom, načelnica je razgovarala s drugim projektantima koji su joj rekli da bi cijelo projektiranje bilo četiri puta jeftinije od iznosa koji je Bajs tražio za tajno čuvanu dokumentaciju.

Sutra: Slučaj Hercegovac i Štefanje

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!