Evo zašto treba likvidirati Bjelovarsko-bilogorske vode

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/HERCEGOVAC/ŠTEFANJE – Nakon jučerašnje priče ni o kakvoj suradnji općine Zrinski Topolovac i županijske tvrtke Bjelovarsko-bilogrske vode, danas objavljujemo nastavak jednake takve suradnje i s još nekim općinama.

Ivan Beljan, direktor Komunalije d.o.o Čazma, nekoliko puta nam je ponovio da bi ukidanje tvrtke najbolje riješilo dugogodišnji problem općina koje ne mogu dobiti svoju plaćenu projektnu dokumentaciju za vodovod. – Likvidacijom BB voda, knjigovodstveno gledano, to se može razdruživanjem podijeliti svim općinama, odnosno distributerima bez naknade. Mislim da je to onda najbolji put ako je to tako jer glupost je plaćati nešto dva puta. Dakle, neka općina je već platila građevinsku dozvolu, a oni sad opet traže da se ona plati. Jedna stvar ne može se ni platiti niti kupiti više puta. Ako su neki tako plaćali, to je suludo, to je trošenje novca bez veze. Hrvatske vode su to platile 80 posto Županiji, platile su i općine 20 posto, ali indirektno jer ustvari je to njihov novac. To su bila sredstva za pomoć lokalnoj samoupravi što je davala država Županiji. Onda je Županija naknadno u dogovoru s načelnicima i gradonačelnicima novac potrošila za izradu građevinske dozvole. Na taj način su sudjelovale općine s 20 posto u projektiranju. Time je dogovor trebao biti zatvoren. Dozvola postoji i nju su BB vode, u slučaju potrebe općina i nekih distributera koji imaju izvor financiranja, trebale jednostavno ustupiti, a ne tražiti da se to plati – kaže Beljan.

Natezanje s BB vodama

Po modelu “natezanja” s BB vodama, projektnu dokumentaciju napravila je i općina Hercegovac. – Od pet naselja u općini, za tri naselja je vodovod napravljen. Prema toj dokumentaciji napravljen je samo vodovod u Hercegovcu te je napravljena dokumentacija za naselja Ilovski Klokočevac i Ladislav. Međutim, vodovodi tamo nisu napravljeni. BB vode su prije deset godina započele gradnju vodovoda u Ladislavu, no tijekom izvedbe projekta uočeno je da je nešto napravljeno mimo sporazuma koji je sklopljen s Hrvatskim vodama. Nakon toga, Hrvatske vode su se povukle iz projekta, a BB vode su završile samo jedan dio ugovorenog vodovoda. Sada, deset godina kasnije, položen je u zemlju, ali nije napravljen – kaže načelnik Hercegovca Boro Bašljan.

Načelnik se stoga odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. – Mi smo s distributerom na našem području “Vodom Garešnica” i Hrvatskim vodama u postupku izrade nove projektne dokumentacije za područja koja su BB vode odbile – kaže načelnik.

Pojasnimo, prije osam godina postojala je praksa da BB vode kao investitori izvode vodovode u sporazumu s Hrvatskim vodama koje su to financirale u gotovo stopostotnom obliku dok gradovi koji imaju Komunalna poduzeća to rade samostalno. Posljednjih osam godina, iako dokumentacije i građevinske dozvole postoje u BB vodama, oni nisu ni raspisali niti izveli ijedan vodovod na području općine Hercegovac.

Ukinuti BB vode

Složio se načelnik da bi najpraktičnije rješenje bilo ukidanje BB voda. – I prije sam pokušavao od BB voda dobiti dokumentaciju. Naime, mi smo financirali izradu dokumentacije s obzirom na to da je RH svake godine prebacivala određena sredstva Županiji u svrhu razvoja komunalne infrastrukture u općinama i gradovima. Županija je radila raspodjelu tih sredstava pa smo mi zapravo koncesijama ostavljali sredstva na računu županije. Oni su novac prebacivali BB vodama za izradu i plaćanje dokumentacije. Mi smo praktički dokumentaciju financirali tim sredstvima. Smatram da smo isto tako putem distributera s tom dokumentacijom trebali raditi vodovod – navodi Bašljan.

Gnjavaže sa Županijom i BB vodama preko glave je bilo i općini Štefanje koji su u dogovoru sa svojim distributerom “Komunalije Čazma” napravili novelaciju projekata za vodovod te im prenijeli investicijska prava. – Jasno, preko Hrvatskih voda pomogli smo našem distributeru da se osiguraju sredstva. Suradnjom i zajedničkim financiranjem, mi smo na području općine napravili dobar dio vodovoda. Još su nam za pokriti vodovodom ostala dva naselja – kaže načelnik Štefanja Silvestar Štefović.

Jedna tvrtka – jedan zaposleni

Dodaje kako su u više navrata u razgovoru s Hrvatskim vodama saznali da BB vode ne rade u skladu sa zakonom te da se s njima jednostavno ne može surađivati jer ne funkcioniraju kako treba. – Vjerujem da je namjera osnivanja tvrtke bila dobra, ali zbog političke volje ili nevolje, došlo je do toga da ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog koji je ujedno i direktor, Dragan Lučić. Nije on toliko kriv ni odgovoran, jednostavno je politika tvrtku dovela u tako nepovoljnu situaciju. Dosta ima crnih rupa koje se moraju riješiti – zaključuje Štefović.

Objavili smo i drugi dio zapetljane priče BB voda, no od direktora Lučića i dalje ni glasa. Čekamo da se, kako je najavio, konzultira s nadređenima pa da otpetljavanje krene…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!