Tko i zašto taji podatke o školovanju na račun poreznih obveznika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Koliko se zaposlenika Županije te njezinih tvrtki i ustanova u posljednjih osam godina školovalo na račun poreznih obveznika? To smo pitanje ovih dana postavili županijskoj službi za informiranje, nakon što smo iz više pouzdanih izvora dobili informaciju kako je prilikom odlučivanja o tome kome će i na koji način biti plaćeno doškolovanje bilo određenih nepravilnosti. U službenom odgovoru na naš upit iz Županije koji nam je uputila stručna suradnica za protokol i odnose s javnošću Tatjana Uzelac stoji kako su u spomenutom razdoblju dvije županijske tvrtke svojim zaposlenicima omogućile školovanje na račun poduzeća. Riječ je o Bjelovarskom sajmu koji je dvjema zaposlenicama platio školovanje u Bjelovaru, na Ekonomskom fakultetu, i to putem kredita sa zakonskim kamatama.

-Krediti su uredno vraćeni s plaćenim kamatama tako da Bjelovarski sajam nema nikakvih potraživanja – navode iz Županije u odgovoru na naš upit.

Uz Sajam, školovanje zaposlenicima platila je i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor.

-Školovanje je Ustanova platila iz vlastitih sredstava za dvoje zaposlenika, i to za izvanredni-poslijediplomski doktorski studij kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te za izvanredni stručni Upravni studij na Veleučilištu u Požegi. Odluke o plaćanju školovanja donijelo je Upravno vijeće Ustanove Suvenir Arbor – navodi se u odgovoru iz Županije. Imena zaposlenika u Županiji ne otkrivaju, pozivajući se na Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka.

Nedugo nakon što smo zaprimili dopis s navedenim podacima, iz nekoliko pouzdanih izvora potvrđeno nam je kako dostavljeni popis zaposlenika Županije te njezinih tvrtki i ustanova kojima je plaćeno školovanje nije konačan. Prema informacijama kojima raspolažemo, još je najmanje četvero zaposlenika nedavno upisalo dodatno školovanje koje im je plaćeno novcem poreznih obveznika. Izvor nam otkriva kako odgovor na naš upit koji je Županija proslijedila svojim tvrtkama i ustanovama nisu dostavile sve ustanove. Kako doznajemo, među njima su i Javna ustanova Razvojna agencija BBŽ, popularna JURA, te Dom za starije i nemoćne osobe Bjelovar. Navodno je upravo školovanje dvije zaposlenice JURE svojedobno trebalo biti plaćeno neuobičajenim transakcijama u kojima je sudjelovao i Dom za starije. K tome, školovanje je navodno plaćeno i dvjema zaposlenicama unutar same Županije, jednoj pročelnici te jednoj pomoćnici pročelnika. Iako financiranje školovanja zaposlenicima danas nije ništa neuobičajeno, štoviše, takvu praksu treba pohvaliti, spomenuti slučajevi su, osim zbog već spomenutih sumnjivih novčanih transakcija, sporni i jer se prilikom donošenja odluke o tome kome će se školovanje platiti navodno zaobišao interni županijski pravilnik. Točnije, mogućnost školovanja na račun županijskog proračuna nije ponuđena svim zaposlenicima, već su te odluke na svoju ruku, tvrdi naš izvor, donosili bivši župan Bajs i njegov zamjenik Alić. Nove detalje ove priče objavit ćemo uskoro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!