Vijećnici rasprave prešutjeli, na aktualcu govorili uglavnom o vrtiću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ako se po prvoj radnoj sjednici mandat poznaje, bjelovarsku gradsku vlast barem što se predstavničkog tijela tiče čekaju uspavane četiri godine. Današnju sjednicu sa 17 točaka vijećnici su “prošišali” za svega sat i 40 minuta pri čemu uopće nisu sudjelovali u raspravama i tako su ostavili dojam blage nezainteresiranosti. Jedinu sramežljivu naznakicu oporbenih zuba pokazali su Damir Bajs i Sabina Oltra Botinčan s njegove liste koji su glasali protiv rebalansa proračuna dok su kod dugoročnog zaduženja zbog izgradnje Gradskog stadiona bili suzdržani. Zašto, nije poznato jer o tome na sjednici ni riječi progovorili nisu, baš kao ni suzdržana SDP-ova Antoneta Đokić ni zastupnici Domovinskog pokreta Dražen Medved i Mateo Horvat koji nisu uskladili stavove, pa je primjerice Horvat i kod rebalansa i kod zaduženja bio suzdržan, a Medved je digao ruku za.

Grad se inače za gradnju stadiona zadužuje za 19 milijuna kuna što će otplaćivati sljedećih sedam godina zbog čega je i bilo potrebno izmijeniti proračun. Većina ostalih točaka među kojima su i oslobađanje plaćanja komunalne naknade putničkih agencija i autoprijevoznika, prihvaćanje darovanja nekretnine za Poslovnu zonu Korenovu, sufinanciranje radnih bilježnica i suglasnost gradonačelniku za korištenje službenog vozila je donesena jednoglasno. Blago je zaiskrilo tek na aktualnom satu jer Bajs po gradskom tumačenju nije na vrijeme poslao pitanje – Grad tvrdi da se dan ranije odnosi na 24 sata prije sjednice, a Bajs da to znači dan prije neovisno kada. Ipak mu je dozvoljeno postaviti pitanje o projektnoj dokumentaciji izgradnje najavljenih školskih dvorana na koje mu je gradonačelnik Dario Hrebak odgovorio da će za izgradnju Šeste osnovne škole zemljište biti isplaćeno te Bajsa podsjetio na propali županijski projekt javno-privatnog partnerstva u kojem su, rekao je Hrebak, “projektanti dobro zaradili”. Aktualnim satom je ipak dominirala tema vrtića. Ispod crte je naime ostalo 150 mališana koji nisu uspjeli upisati vrtić na što je upozorila Sabina Oltra Botinčan.

-Ima li Grad plan kako pomoći djeci čiji roditelji nemaju baka servise i može li se nekako financijski pomoći i tim roditeljima jer će njihov iznos po dadilji sigurno biti dvije do dvije i pol tisuće kuna – navela je Oltra Botinčan.

Gradonačelnik Dario Hrebak je odgovorio kako je taj problem postojao i prije, ali je sada zahvaljujući aplikaciji i transparentnosti vidljiv s tim da dio djece nije ni prijavljen za upis. Problem je, drži, Hrebak nastao i zbog smanjenja cijene vrtića koja je dovela do većeg interesa za upis.

-Rješenje problema nisu niže cijene jer će se od ovih 700 koji ne idu u vrtić još neki prijaviti. Najbolja demografska mjera je da svako dijete ide u vrtić, a ne da je on besplatan, a svatko tko tvrdi da vrtić mora biti besplatan je demagog i populist – rekao je Hrebak i poručio kako vrtići moraju biti top prioriteti ove gradske vlasti.

Za rješavanje problema premalo mjesta u vrtiću potrebno je izgraditi četiri vrtića, sada su u planu dva, a u kojoj su fazi je zanimalo HSLS-ovu Zlatku Pemper. Odgovorio joj je zamjenik gradonačelnika.

-Za vrtić u Ždralovima traju pregovori s Crkvom koja je vlasnica zemljišta. Crkva nam ga je spremna pokloniti, ali mi ne možemo prihvatiti darovanje, ali potrudit ćemo se stići javiti na natječaj Mjere 7.4.1 Programa ruralnog razvoja koji traje do 30. rujna. Vrtić u Ulici Viktora Bubnja je spreman, sva projektna dokumentacija je spremna, ali idemo u reviziju idejnog projekta vrijednog 15,3 milijuna kuna i taj objekt radimo preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – objasnio je Igor Brajdić.

Grad uz to radi na izjednačavanju ekonomske cijene gradskog i privatnih vrtića, pa je već od prvog srpnja povećao sufinanciranje privatnih vrtića s pedeset kuna po djetetu. Na prvom ovomandatnom aktualnom satu se ipak izbjeći nisu mogla ni komunalna pitanja. HDZ-ov Ivan Vlašić je upozorio na derutno stanje doma u Velikim Sredicama, SDP-ova Antoneta Đokić na kratere na cesti u Vinkovićevom naselju. No, ni za jedno ni za drugo novca u proračunu sada, čulo se, nema.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!