Protiv koronavirusa moći će se cijepiti i djeca s područja BBŽ, ali ne sva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uz najavu Zavoda za javno zdravstvo BBŽ da se od ponedjeljka može cijepiti i bez naručivanja, navedena je i mogućnost cijepljenja djece mlađe od 18 godina. Točnije, mlađi od 18 godina moći će se cijepiti srijedom od 9 do 12 sati u Službi epidemiologije (dvorišna zgrada 1. kat) kada se cijepi za njih preporučenim cjepivom – Pfizerom. Podsjetimo, HALMED je krajem svibnja objavio da je isključivo cjepivo Pfizer odobreno za djecu između 12 i 15 godina.
– Kod nas se na početku preporučalo da se cijepe djeca koja su kronični bolesnici odnosno koja imaju veći rizik od obolijevanja od korone jer djeca su većinom lako prebolijevala virus. Već su neke županije krenule s cijepljenjem djece, poput Primorsko-goranske, no odaziva baš i nema. Barem za sada, tako je i kod nas – kazala nam je epidemiologinja Vesna Grgić.
Slične preporuke nalaze se i na službenim stranicama HZJZ.

-Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje (kronični srčani, plućni, bubrežni, metabolički bolesnici, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, stanja nakon splenektomije, Down sindrom itd. – navode u HZJZ-u.
Djeca obavezno moraju doći u pratnji roditelja. Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv koronavirusa cjepivom proizvođača Pfizer trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku u Zavodu za javno zdravstvo. Mogu se koristiti i svi drugi načini prijave za cijepljenje – izabrani liječnik obiteljske medice/izabrani pedijatar, internetske stranica cijepise.zdravlje.hr ili na broj 0800 0011.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!