Tajna odabira kandidatkinja za studiranje na račun poreznih obveznika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tko je odobrio i platio školovanje preko 40 tisuća kuna vrijednog jednogodišnjeg poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu zaposlenicama Županije i Javne ustanove Razvojne agencije BBŽ i dalje je enigma. Podsjetimo, taj se slučaj našao pod povećalom nakon indicija kako je školarina županijskim studenticama plaćena neobičnim kanalima, ali i kako je odabir kandidatkinja za studij proveden netransparentno te da mogućnost doškolovanja, protivno ustaljenoj praksi u većini javnih ustanova, nije pod jednakim uvjetima ponuđena svim zaposlenicima. Kako smo doznali, u konkretnom slučaju o tome tko će na faks odlučivali su na svoju ruku bivši župan Damir Bajs i njegov zamjenik Neven Alić. Stoga i ne čudi da su među odabranima Slobodanka Čalić, ravnateljica JURE, i Daliborka Vrankić Horvat, zamjenica županijskog pročelnika za gospodarstvo. Riječ je o bliskim suradnicama bivšeg župana i dožupana, i to ne samo kad je riječ o županijskim poslovima, već i politici.

Slobodanka Čalić tako je na prošlim lokalnim izborima osvanula na listi koalicije prevođene Bajsovom strankom za Gradsko vijeće u Daruvaru. Dodijeljeno joj je visoko četvrto mjesto, no na koncu je lista osvojila svega dva mandata pa u Vijeće ipak nije ušla. Podršku kandidatu za župana Bajsu i kandidatkinji za gradonačelnicu Daruvara Tanji Herceg, koja se također kandidirala uz Bajsovu stranku, a i do ovoga tjedna bila je zaposlena u JURI, javno je iskazivala putem društvenih mreža. Šuška se kako je Čalić glavni Bajsov adut za dopunske manjinske izbore koji se trebaju održati na jesen i na kojima će Bajs pokušati doći do novih mandata u Županijskoj skupštini.

Baš kao i Slobodanka Čalić, i druga studentica iz ‘afere školarine’, Daliborka Vrankić Horvat, na lokalnim izborima našla se na Bajsovoj listi, i to onoj za Gradsko vijeće Grada Bjelovara. Na njoj je zauzela tek 16. mjesto te nije ušla u Vijeće. Njezino ime na listi bilo je svojevrsno iznenađenje, s obzirom na njezin raniji politički put. Naime, Vrankić Horvat bila je članica HDZ-a, pa je neko vrijeme surađivala s HSP-om, nakon čega se opet vratila HDZ-u. No, na kraju je, očito, sreću pronašla u okrilju Bajsove stranke.

Snježana Bogović Bradvica, koja tvrdi kako je slučajno umiješana o priču o sumnjivom školovanju na račun poreznih obveznika, nije politički aktivna, no doznajmo kako je posrednim kumskim vezama bliska aktualnom županu Marku Marušiću. Po hodnicima JURE šuška se kako su ona i Slobodanka Čalić imale dogovor – ako pobijedi Bajs, Čalić će se pobrinuti za Bogović Bradvicu i obrnuto, ako pobijedi Marušić, Bogović Bradvica će se kod novog župana založiti za Slobodanku Čalić. Iako službeni odgovor o najnovijoj aferi u Županiji i JURI još nismo primili, neslužbeno doznajemo kako je župan naredio da se čitava priča oko dogovaranja školovanja i plaćanja školarina istraži, a ako istraga pokaže da je muljanja doista bilo, spomenuti plan studentica iz JURE mogao bi neslavno propasti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!