Vandali se javili sami, platili globu. Evo od kud su

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obavještavamo Vas da su pronađeni počinitelji materijalne štete na Land Roveru 109 postavljenom kao eksponat na Spomen području “Barutana 1991”, priopćeno je iz Informativno-edukacijskog centra Barutana.

Radi se o dvije muške osobe s područja Karlovačke županije koje su se same javile, ispričale se na neprimjerenom ponašanju i isplatile odštetu i iznosu od 12.500 kn u skladu s procjenom autolimarskog poduzeća.

Iz Stalnog postava Domovinskog rata napominju kako su i građani i mediji osudili ovaj događaj i pomogli u identifikaciji, što ukazuje na svijest o značaju spomen područja i nultu toleranciju na vandalizam. Ovaj je događaj upozorenje svima da je cjelokupno spomen područje pokriveno kamerama i da su u oba slučaja uništavanja muzejskih predmeta počinitelji pronađeni odmah.

Apeliraju na sve da se dostojno odnose prema mjestu posebnog pijeteta, kao i prema muzejskim eksponatima koji su dostupni svima, i to besplatno. Važno je napomenuti da su eksponati uvedeni u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i da je svako oštećenje predmeta pod zaštitom kazneno djelo. Stoga Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije očekuje sa se ovakvi i slični događaji neće ponoviti i pozivamo sve da se prema svim spomenicima odnosimo s pijetetom, napose onima proizašlima iz obrambenog Domovinskog rata.

Vodstvo ustanove zahvaljuje još jednom medijima koji su popratili ovaj događaj i pomogli u promptnom rješavanju ove problematike.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!