Otkrivamo kako je Alić birao postdiplomantice i tko je plaćao račune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kao što smo ranije pisali, bivše vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije netransparentno je odlučivalo o tome tko od zaposlenika same Županije, ali i njezinih tvrtki i ustanova smije na doškolovanje na račun poreznih obveznika. Još prošli tjedan zamjenica pročelnika za gospodarstvo Daliborka Vrankić Horvat rekla nam je kako se iznenadila kad je početkom ove godine predložena da na račun Županije upiše jednogodišnji poslijediplomski specijalistički studij Strateško poduzetništvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji košta 40.500,00 kuna. Danas smo dobili još jedan dokaz da je odluku o tome, bez ikakvog javnog poziva svim zaposlenicima, donosio dožupan Neven Alić. Potvrdila nam je to ravnateljica Javne ustanove Razvojne agencije BBŽ Slobodanka Čalić koja je, zajedno s kolegicom iz JURE, Snježanom Bogović Bradvica, također ove godine upisala spomenuti studij.

-Zaposlenice su predložene od strane zamjenika župana, temeljem čega je Upravno vijeće donijelo Odluku o upućivanju zaposlenica na školovanje – stoji u odgovoru Slobodanke Čalić na naš upit.

Školarinu trebala platiti JURA, ali…

Na naše pitanje postoje li bilo kakve odluke Županije ili njezinih ustanova i tvrtki vezane uz njezino i školovanje Bogović Bradvica, Čalić potvrđuje postojanje „Odluke Upravnog vijeća Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije da se dvije zaposlenice upućuju na školovanje te da će školovanje podmiriti Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije u 100%-tnom iznosu“. No, u međuvremenu je očito došlo do promjene plana vezanog uz plaćanje školarine, jer, prema riječima ravnateljice Čalić, JURA nije podmirila spomenute troškove.

-Napominjem kako do sada Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije nije na ime školarina utrošila niti kune iz proračuna Ustanove odnosno nije platila niti razlikovne ispite niti prvu ratu školarina – navodi u dopisu Čalić, koja nije odgovorila na naše pitanje iz kojeg izvora je školarina plaćena, već samo napominje da je plaćena prva rata, ali ne iz županijskih ili sredstava neke od županijskih tvrtki i ustanova.

Kako neslužbeno doznajemo, prve rate školarine za Slobodanku Čalić i Snježanu Bogović Bradvica plaćene su Ekonomskom fakultetu posredstvom Međunarodnog instituta poduzetništva. Riječ je u udruzi kojoj je, prema izvodu iz Registra udruga, na čelu dr. sc. Marko Kolaković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i voditelj studija koji su upisale Čalić, Bogović Bradvica i Vrankić Horvat. Udruga je registrirana u Bjelovaru, u Ulici dr. A. Starčevića 8, odnosno na adresi Bjelovarsko-bilogorske županije. Iz medija i na samim stranicama Županije vidljivo je kako je BBŽ i na druge načine surađivala s MIP-om, kroz organizaciju seminara, a prof. Kolaković je i ispred Ekonomskog fakulteta u suradnji s BBŽ na području županije provodio različite obrazovne projekte. Zanimljivo, na istoj katedri Ekonomskog fakulteta na kojoj predaje prof. Kolaković, Ekonomika poduzetništva, zaposlen i Tin Horvatinović, nećak bivšeg dožupana Nevena Alića koji je, kako su nam potvrdile županijske studentice, odabirao kandidatkinje za studij.

Odluka donesena bez važećeg pravilnika

Na adrese BBŽ, Ekonomskog fakulteta i MIP-a poslali smo upit o suradnji i financijskim transakcijama, uključujući i one vezane uz podmirenje školarina, a odgovore ćemo objaviti čim nam stignu.

U međuvremenu se o školovanju zaposlenice same Županije Daliborke Vrankić Horvat očitovao i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

-Prema mojim saznanjima, bivši župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs potpisao je jednu Odluku o plaćanju školarine za postdiplomski specijalistički studij, no budući da Bjelovarsko-bilogorska županija nema donesen Pravilnik putem kojeg bi se ista Odluka mogla i provoditi, odnosno Pravilnik nije u potpunosti izrađen, navedena Odluka nije važeća niti je po istoj ikada išta plaćeno – navodi Marušić. Drugim riječima, Vrankić Horvat će, po svemu sudeći, kako je već i sama zaključila, doškolovanje morati platiti iz vlastitog džepa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!