Bajs se odbio nagoditi s radnicima, Županija će trebati još jednu financijsku injekciju od države

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako smo jučer izvijestili, zdravstvene ustanove s područja Bjelovarsko-bilogorske županije suočene s 848 tužbi svojih zaposlenika, i to zbog pogrešnog obračuna plaća kroz Centralni obračun plaća i zbog neisplate obećane povišice na osnovicu plaće od šest posto. 110 tužbi je u Domu zdravlja, 19 u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, 394 u Općoj bolnici Bjelovar, 107 u Zavodu za hitnu medicinu, 210 u Daruvarskim toplicama i 8 u Domu za starije osobe Bjelovar. Od tih 848 tužbi, 226 se odnosi na pogrešan obračun plaća, računalnu grešku u Centralnom obračunu plaća koja je ignorirala prekovremene sate i dodatke na plaću. No, puno veći problem su tužbe zbog nepovećanja osnovice plaća za šest posto. Vlada je, naime, javnim službama obećala šestpostotno povećanje osnovice plaće kada BDP zabilježi rast u tri kvartala. 2016. je taj preduvjet i ispunjen, ali do povišice ipak nije došlo. Međutim, iako je država ta koja je ispustila loptu i uzrokovala tužbe, upravo je nerazumijevanje lokalnih vlasti koje su osnivači zdravstvenih ustanova dovelo do toga da konačnu riječ donose sudovi.

-Pojedine županije su se dogovorile sa zdravstvenim osobljem i svojim radnicima isplatili te zaostatke kroz rate. Pojedine ustanove se nisu dogovorile i sada su krenule tužbe početkom godine. Vlada se nije htjela nagoditi, rekla je da ona taj novac nema i da je to stvar županija, odnosno vlasnika bolnica – kaže Miroslav Pranjić.

Mimo suda su, navodi Pranjić, dogovori sklopljeni u Čakovcu, Varaždinu, Varaždinskim toplicama, Zadru i Dubrovniku, ali u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za to nije bilo sluha. Isto nam je potvrdio i glavni sindikalni povjerenik Sindikata zdravstva Hrvatske u Daruvarskim toplicama Ivor Kovačko.

-Mi smo htjeli dogovor, ali bivši župan Bajs i bivše Upravno vijeće Daruvarskih toplica koje je naravno on postavio nisu čak ni odgovorili na dva maila koja smo im poslali što je najžalosnije. Radnici su htjeli odustati od zateznih kamata i dogovoriti se da isplata bude kada će to Daruvarskim toplicama više odgovarati, ali ni slova nismo dobili – ljuti se Kovačko.

Zbog šest posto nedobivene povišice tužbu je podnijelo 210 zaposlenika Toplica, a 50 ih je, kaže Kovačko, tužbe i dobilo. Taj je vrući krumpir sada preuzeo novi predsjednik Upravnog vijeća Vedran Nemec koji o tome kako će ga ohladiti još ne može reći ništa konkretno, ali se nada da će naći rješenje.

-Sigurno će se u drugoj polovini sedmog mjeseca Upravno vijeće sastati upravo na tu temu i sigurno će neki pozitivni pomaci biti – ističe Nemec i dodaje kako se prvo želi detaljnije upoznati sa stanjem jer je nedavno preuzeo dužnost.

O kojem je ukupno dugu prema zaposlenima u svim županijskim zdravstvenim ustanovama riječ nije poznato, a iz Županije u odgovoru navode kako ravnatelji zdravstvenih ustanova nisu potpisnici akata kojima se određuje osnovica plaće niti mogu samostalno ići u sklapanje nagodbi kao što ne mogu troškove snositi iz vlastitih sredstava jer za njih nisu odgovorni.

-Mišljenja smo da ni ravnatelji zdravstvenih ustanova, a ni njihovi osnivači nisu u mogućnosti podnijeti navedeni financijski teret bez dodatnih sredstava Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija – navodi u svom odgovoru Županija.

Iako se ne zna koliko je točno snažan financijski udarac, zna se da neće biti slab. Primjerice, kaže Miroslav Pranjić koji je predstavnik sindikata bjelovarske bolnice, kod tužbi za povišicu od šest posto na osnovicu iznosi za medicinske sestre su od 12 tisuća do 15 tisuća kuna, a kod liječnika i dvostruko veći. Kada se sve zbroji dodatan trošak bi županijske zdravstvene ustanove mogao opasno zaljuljati.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!