N. Renić: Građani kalkuliraju i čekaju da vide što će biti na jesen. A tada će biti kasno za cijepljenje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kad se zbroje cijepljeni jednom i oni cijepljeni dvjema dozama, Bjelovarsko-bilogorska županija ima najslabiji učinak među hrvatskim županijama, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Točnije, prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primilo je 30,7 posto stanovnika, a slabiji učinak ima samo Šibensko-kninska županija (30,5 posto). S cijepljenjem je pak u BBŽ završilo 25,2 posto građana, što je uvjerljivo najmanje u zemlji. Gdje je zapelo, pitali smo šeficu županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ninu Renić.

-Konstantno ljude pozivamo da dođu na cijepljenje, i putem medija i na druge načine, no oni to jednostavno ne žele. Na žalost, to ne žele učiniti čak ni svi u javnim službama, kao što su zdravstvo, školstvo i policija. Naše ekipe su stalno na terenu, cijepi se svakog dana, no neki građani jednostavno ne žele prihvatiti tu mogućnost zaštite – uvjerava nas Renić. Dodaje kako je dodatni problem što je jako malo cijepljenih među mladima pa bi se, kaže, Hrvatskoj na jesen mogao dogoditi scenarij kakav je trenutno aktualan u Španjolskoj, u kojoj je zarazom pogođen upravo velik broj mladih ljudi. Ravnateljica županijskog Zavoda kaže kako ona i njezini zaposlenici daju svoj maksimum u provedbi kampanje te kako teško da više od trenutnog i mogu.

-Uz zaposlenike naše Službe za epidemiologiju, na cijepljenju su angažirani zaposlenici svih ostalih službi. Cijepi se u Zavodu i njegovim županijskim ispostavama, u dvoranama, na terenu je i naš covid-bus Cjepko. U srpnju i kolovozu smo organizirali i Dane otvorenih vrata u bjelovarskom Zavodu u sklopu koji se građani ponedjeljkom mogu cijepiti AstraZenecom, srijedom Pfizerom, a petkom Modernom – navodi Renić.

Dodaje kako je situacija prvog ponedjeljka izgledala sjajno jer se u Zavodu pojavio velik broj ljudi, no onda je uslijedilo razočaranje.

-Od 120 ljudi koji su stigli, stotinjak njih je došlo po drugu dozu, dok se svega njih 20-ak cijepilo prvom dozom. To je malo, no ponavljam, ljude ne možemo prisiliti na cijepljenje. Ima onih koji to kategorički odbijaju, a ima i onih koji kalkuliraju i čekaju da vide kakva će situacija s epidemijom biti na jesen. No, tada će biti kasno za cijepljenje – zaključuje Renić.

Kako bi se procijepljenost u županiji povećala, nove mjere najavio je župan Marko Marušić. Kako nam je kazao, radi se na tome da se osiguraju i poslijepodnevni termini za cijepljenje, a plan je i da se posebni punktovi za cijepljenje organiziraju na turističkim i kulturnim manifestacijama diljem županije, baš kao što je nedavno učinjeno u sklopu Terezijane, Podsjetimo, tom prilikom, u samo dva dana, cijepilo se 277 građana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!