Općine i gradovi bi da se s natječajima za euromilijarde ne brza jer im projekti spremni – nisu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), ‘težak’ 48 milijardi kuna, koji je ovih dana potvrdila Europska komisija, trebalo bi se naći i 30 projekata iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Najvrjedniji među njima je projekt Termi Bjelovar, od oko 250 milijuna kuna, za koji bi sredstva trebala biti osigurana iz fonda namijenjenog turizmu. Dio je to gospodarstva, jedne od šest cjelina NPOO-a, na koju otpada i najveći dio predviđenih projekata – 54 posto odnosno 26,2 milijarde kuna. Upravo u tom ‘bazenu’ trebao bi se pronaći novac i za većinu preostalih 29 projekata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz Terme, Grad Bjelovar želi u NPOO-u osigurati sredstva za još tri projekta, po dva projekta predložila su preostala četiri grada, tu je i deset općinskih projekata te osam projekata koje je prijavila sama Županija. S obzirom da je Europska komisija NPOO potvrdila i prije nego što se očekivalo, moguće je da će se i s raspisivanjem natječaja za odabir projekata krenuti prije drugog ili trećeg kvartala iduće godine, kako se do sada najavljivalo. To odgovara pojedinim jedinicama lokalne i regionalne uprave, poput Bjelovara, čiji su projekti u visokoj fazi gotovosti. Među njima su i već spomenute Terme Bjelovar za koje bi, prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, građevinska dozvola trebala biti ishođena u rujnu.

Među jedinicama lokalne samouprave koje mirno čekaju natječaje je i Općina Veliki Grđevac koja je za NPOO predložila izgradnju pročistača otpadnih voda, projekt vrijedan 9,4 milijuna kuna.

-Svu potrebnu dokumentaciju za taj projekt, uključujući i građevinsku dozvolu, već imamo. Štoviše, već smo sami i odradili neke pripremne radove. Što se nas tiče, natječaj može biti raspisan sutra – kazao nam je velikogrđevčaki načelnik Tomislav Pavlečić.

No, velik broj gradonačelnika i načelnika se nada kako se s raspisivanjem natječaja neće žuriti jer nemaju spremnu svu potrebnu dokumentaciju. Među njima je Općina Sirač koja je za NPOO predložila 4 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije javne rasvjete.

-Za spomenuti projekt pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju, no u međuvremenu je došlo do određenih zakonskih promjena vezanih uz vrstu lampi koje se smiju koristiti za javnu rasvjetu, tako da projekt moramo raditi od početka. Novi projekt trebao bi biti dovršen u prvom kvartalu iduće godine pa nam nikako ne bi odgovaralo da se natječaji raspisuju prije toga – kazao nam je sirački načelnik Igor Supan.

Da se s natječajima ne brza u interesu je i Općini Zrinski Topolovac, koja je za NPOO predložila izgradnju vodovoda vrijednu 10 milijuna kuna. Dokumentacija za taj projekt postoji, ali Općina trenutno do nje ne može. Ona se nalazi u tvrtci Bjelovarsko-bilogorske vode koja je, kako smo ranije izvještavali, odbija predati, ne samo toj, već i drugim općinama i gradovima. I to unatoč činjenici što su same općine i gradovi, zajedno s Hrvatskim vodama, financirali izradu iste.

-Razgovarala sam s novim županom o tome i obećao mi je da će pokušati naći pravni put da Općina konačno dođe u posjed spomenute dokumentacije. Tek kad dobijemo papire i konzultiramo se sa strukom, znat ćemo je li projekte potrebno mijenjati i dorađivati. Stoga držim da ne treba brzati s natječajima jer smo i ranije svjedočili da su se pravila u uvjeti mijenjali preko noći – smatra načelnica Mikles Horvat.

Da se ne žuri s natječajima, u interesu je i same Bjelovarsko-bilogorske županije koja je za NPOO predložila vlastitih osam projekata. O kojim je projektima riječ, u kojoj su fazi te što je još potrebno učiniti da bi uopće mogli konkurirati za vrijedna europska sredstva, otkrivamo u nastavku priče o NPOO-u.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!