Stigle najnovije ocjene za transparentnost, istaknuli se gradovi iz BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja o proračunskoj transparentnosti jedinica lokalne samouprave koji su svake godine sve bolji. Naime, ove je godine u odnosu na prošlu peticu iz transparentnosti zaslužilo 12 gradova više. Tako je broj odlično ocijenjenih gradova narastao na 99. Dobra je vijest da je prosječna proračunska transparentnost porasla s 1,8 na 4,5 u sedam ciklusa otkako se radi spomenuto istraživanje. Transparentnost se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata (njih pet) koji se objavljuju na stranicama svih županija, gradova i općina. U ovom ciklusu trebalo je dostaviti izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun 2021. te proračunski vodič za građane za 2021.

Svih pet gradova Bjelovarsko-bilogorske županije predalo je potrebne dokumente i zaslužilo najvišu ocjenu. Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme komentirao je ovaj rezultat.

-Zadovoljan sam jer to pokazuje da smo na dobrom putu. Već niz godina moj grad je među odlikašima. Svi smo u službi građana i to nije demagogija, ali ta transparentnost ne smije biti proizvod. U svom radu trebamo konstantno biti transparentni, i to ne zbog toga da dobijemo peticu. Dobro je da transparentnost prevladava kod većine gradova, ide to sve nabolje i to je dobro. Riječ je o javnom novcu i on mora bit vidljiv građanima koji nas plaćaju – istaknuo je. Gradonačelnika Grubišnog Polja, Zlatka Mađeruha, ovaj rezultat nije iznenadio.

-Objavili smo pet najvažnijih financijskih dokumenata iz kojih crpimo proračun, oni su transparentni, dostupni javnosti te je iz njih vidljivo naše poslovanje. Normalno da smo zadovoljni, pogotovo zato što je to već četvrti put da imamo peticu. Drago mi je da su i moji kolege gradonačelnici dostigli tu razinu transparentnosti, mislim da je to pozitivan pomak. To znači da ozbiljno shvaćamo svoj posao i da želimo biti transparentni prema građanima, što pokazuje i ispitivanje Instituta za financije – naglasio je.

Peticu za transparentnost dobila je i Bjelovarsko-bilogorska županija, dok su nešto slabije ocjene zaradile općine. Ipak, u prosjeku drže solidnu četvorku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!