Prof. Kolaković priznaje da 15 godina radi za BBŽ, ali po kojoj cijeni – ne odaje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog čega svim zaposlenicima Županije te njezinih tvrtki i ustanova u posljednjih osam godina nije nuđena mogućnost školovanja na račun poreznih obveznika pod istim uvjetima, već je kandidate osobno birao dožupan Neven Alić, i dalje je obavijeno velom tajne. Kao i informacija na koji način je plaćena školarina studenticama u posljednjem valu upisa na Ekonomski fakultet. Podsjetimo, dožupan Alić početkom ove godine odlučio je da će 40 tisuća kuna vrijedan jednogodišnji poslijediplomski studij upisati zamjenica pročelnika za gospodarstvo Daliborka Vrankić Horvat, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija BBŽ Slobodanka Čalić i zaposlenica JURE Snježana Bogović Bradvica. U Županiji i JURI potvrdili su kako postoje službene odluke da će troškove školovanja za Vrankić Horvat podmiriti Županija, a za zaposlenice JURE sama JURA. U Županiji kažu kako je bivši župan Bajs odluku za Horvat Vrankić potpisao mimo važećeg pravilnika te da ista ne vrijedi, odnosno da zamjenici pročelnika Županija ipak neće platiti školovanje. U JURI pak tvrde kako je za njihove dvije studentice plaćena prva rata školovanja od po 20 tisuća kuna, no ne žele otkriti kako, već samo poručuju – ne županijskim sredstvima. Kako smo iz pouzdanog izvora doznali da je u podmirenju troškova školarine posredovao Međunarodni institut poduzetništva (MIP), udruga kojoj je na čelu prof. Marko Kolaković, inače voditelj studija koji su upisale zaposlenice BBŽ i JURE, poslali smo mu upit u kojem molimo da nam pojasni na što se odnosila dosadašnja suradnju MIP-a i BBŽ. Pitali smo i koliko je te za koje namjene novca MIP-u od 2017., kada je osnovan, uplaćeno iz BBŽ te njezinih tvrtki i ustanova, kao i je li bilo transakcija u obrnutom smjeru. Zamolili smo prof. Kolakovića i da nam otkrije je li točno da je MIP posredovao pri plaćanju školarine za zaposlenice JURE, kao i zašto je sjedište njegove udruge 2019. prebačeno iz Zagreba u Bjelovar, na adresu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prof. Kolaković nam je jučer poslao poduži mail u kojem je odgovorio tek na dva naša pitanja. Pojasnio je kako suradnja BBŽ i MIP-a nastavak uspješne suradnje Županije i Ekonomskog fakulteta koja traje duže od 15 godina, još iz vremena župana Miroslava Čačije. Osim što je EF u Bjelovaru imao dislocirani centar, koji je vodio upravo Kolaković, kasnije je u suradnji s BBŽ pokrenut program cjeloživotnog obrazovanja FBA, a realizirano je 11 takvih programa kroz koje je prošlo 300 korisnika.

-Udrugu Međunarodni institut poduzetništva osnovali smo 2017. godine, upravo na osnovu opisanog iskustva i uspjeha u suradnji. MIP smo osnovali radi radi lakše prijave na EU projekte, organizacije konferencija, seminara, radionica, pružanju pomoći poduzetnicima, pripreme i pomoći u provedbi novih projekata, itd. MIP smo osnovali u Zagrebu, ali smo je odmah potom preselili u Bjelovar kako bi bili još operativniji u provođenju aktivnosti – pojašnjava u mailu Kolaković, dodajući kako je MIP neprofitna organizacija koja okuplja 500 članova, koja jednom godišnje organizira međunarodne konferencije i forume. K tome, navodi Kolaković, MIP sudjeluje u međunarodnom projektu ‘COOP FWD’ kojemu je nositelj BBŽ. Njega vodi Daliborka Vrankić Horvat s kojom, naglašava Kolaković, radi svih 15 godina suradnje s BBŽ.

– A što se tiče projekata za BBŽ, MIP je aktivan član LPZ-a (Lokalne akcijske grupe za zapošljavanje na području BBŽ). Pripremamo idejni EU projekt revitalizacije centra Kukavica koji bi se time pretvorio u Centar kontinentalnog turizma Hrvatske, zatim projekt revitalizacije Daruvarskih toplica… – piše Kolaković.

Ima u mailu prof. Kolaković još zanimljivih detalja, primjerice odlomaka u kojima propituje našu profesionalnost, a onda nas poziva da ‘mladog župana ne obasipamo krivim informacijama te mu pomognemo da što prije pohvata konce i krene u razvoj županije“. Naše istraživanje ove teme drži politički motiviranim pa moli da Ekonomski fakultet, MIP i njega osobno „isključimo iz bilo kakvih prozirnih pseudopolitičkim i postizbornih lokalnih prepucavanja jer će u protivnom morati potražiti pravnu zaštitu“.

Prof. Kolaković u odgovoru na naš upit nije ponudio odgovor na ključna pitanja – koliko je MIP-u od njegova osnutka doznačeno sredstava iz BBŽ i za koje namjene te je li MIP posredovao u podmirenju troškova školarine D. Vrankić Horvat, S. Čalić i S. Bogović Bradvica.

Podsjetimo, već u prvom članku vezanom uz ovu temu naglasili smo kako je inicijativa bilo koje tvrtke ili ustanove da financira školovanje svojih zaposlenika pohvalna, pod uvjetom da se provodi transparentno. Posebice u javnim ustanovama koje raspolažu javnim, dakle novcem građana. A građani imaju pravo znati na koji način se njihov novac troši. Sumnju da postupak odabira studentica u BBŽ nije bio transparentan već smo potvrdili tijekom istraživanja, a preostalo nam je za istražiti i drugu sumnju – da transparentan nije bio ni model plaćanja školarina spomenutim zaposlenicama JURE i BBŽ. Nejasnoće oko toga trebao bi barem djelomično rasvijetliti odgovor na naš upit koji smo uputili u BBŽ.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!